Ką dar galima nuveikti šiuo metu sode

1-sis iš 3 įrašų serijoje Dr. Malinauskas pataria
  1. Ką dar galima nuveikti šiuo metu sode
  2. Sodo darbai sausį
  3. Sodo darbai kovą
Daktaro Malinausko Medelynas

Gali skambėti keistai, bet šis laikas yra tinkamas vaismedžių vilkūglių (šiais metais užaugę vertikalūs ūgliai) genėjimui. Tačiau, tai liečia tik obelis ir kriaušes. Padarytos mažos žaizdos tikrai nepakenks šiems augalams, net ir rūsčios žiemos atveju. Bet kokį kaulavaisių genėjimą dabar reikia atidėti iki vėlyvo pavasario (balandžio mėn.).

Kadangi orai vis dar gana šilti, tai nesuspėjusieji patręšti savo augalų vis dar gali atlikti rudeninį jų tręšimą. Tam reikia pasirinkti rudenines trąšas, kurių sudėtyje nėra azoto arba jo yra 3–5 proc. Tokiose trąšose turi būti daug fosforo ir kalio. Visi šie rodikliai visada yra pateikiami ant parduodamų trąšų pakuočių. Taip pat, labai rekomenduočiau pasirinkti tokias trąšas, kurių sudėtyje be jau minėtų elementų būtų kuo daugiau skirtingų kitų mikroelementų: pvz., vario, geležies, mangano ir kt. Visi mikroelementai yra labai svarbūs pilnaverčiam augalų augimui ir normaliam derėjimui.

Šiuo metu verta pagalvoti ir apie augalų mulčiavimą. Aišku, tai aktualu tik šalčiams jautriems augalams: vynmedžiams, persikams, abrikosams. Šiam tikslui geriausiai tinka durpės, eglišakės, agroplėvelė. Tačiau reikia neužmiršti, kad mulčiuoti pradėti reikia tik tuomet, kai orai atšąla bent jau iki −5 laipsnių ir atšalimas būna stabilus. Tikrai nereikia skubėti mulčiuoti augalų esant pliusinei temperatūrai – tokiu atveju po mulčium augalai tiesiog šus.

Tegu sodininkystės rūpesčiai Jums neužtemdo artėjančių pačių gražiausių metų švenčių.

Sodininkas dr. Kęstutis Malinauskas
http://www.sodasodinu.lt/
https://www.facebook.com/malinauskomedelynas
 

Serijos navigacija:       Sodo darbai sausį >>

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Apie Kęstutis Malinauskas

Biomedicinos mokslų daktaras Kęstutis Malinauskas įgijo sodininkystės daktaro laipsnį Lietuvos žemės ūkio universitete vadovaujant Agronomijos fakulteto dekanui prof. Viktorui Pranckiečiui. Daugelį metų kauptos ir praktikoje patikrintos jo žinios leidžia efektyviai spręsti aplinkos kūrimo ir priežiūros problemas bei pasiekti sodininkų lūkesčius atitikančius rezultatus.

Komentarai

Ką dar galima nuveikti šiuo metu sode — Komentarų: 1

  1. Dėkojame Kęstučiui už rimtą straipsnį, patarimus genėjimo ir tręšimo reikaluose. Tikimės ir daugiau panašaus pobūdžio straipsnių.