Kelionių alkį puolė malšinti kiemo grožiu

Žemiau pateikiamas Sekunde.lt tinklalapyje 2021-04-03 08:07 publikuotas straipsnis „Kelionių alkį puolė malšinti kiemo grožiu“.

Dėl užsitęsusios pandemijos daliai verslo skaičiuojant dienas iki gresiančių bankrotų, medelynai ir kiti augalų prekiautojai išgyvena aukso amžių. Karantino namuose uždaryti gyventojai neįvykusių kelionių sąskaita puolė tvarkyti savo aplinkos. Panevėžyje medžių sodinukų ir gėlių pardavėjai jau dabar jaučia smarkiai išaugusį pirkėjų dėmesį, o prekybos karštinei tereikia geresnio oro.

Skaityti toliau →

Kauno rajono tarybai vėl teks atremti žvyro kasėjų buldozerius

Meras rėmėsi 1323 vietos gyventojų pasirašyta peticija, kurioje priešinamasi verslo invazijai į žavų gamtos kampelį.

Kasti žvyrą planuojama miško teritorijoje, netoli kurios yra įsikūrusios kelios sodininkų bendrijos. Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis tvirtino, kad ši vieta anksčiau priklausė draustinio zonai, tačiau vėliau buvo sumažinta. Tačiau, seniūno teigimu, netoli ūkinei veiklai numatyto sklypo yra daug jautrių gamtos ir kultūros paveldo gretimybių. [Skaityti toliau →]… Skaityti toliau →

Nei šaltis, nei sniegas neišnaikino invazinių šliužų

Invazinių šliužų, praėjusiais metais tapusių tikru galvos skausmu tiek Pamario krašto, tiek visos Lietuvos sodininkams, sodybų gyventojams, tema šylant orui vėl tampa labai aktuali. Pasak Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro biologo Manto Adomaičio, neabejotina, kad, nepaisant neįprastai pastariesiems metams šaltos žiemos, šie gyviai vėl niokos mūsų sodus bei daržus, todėl jų invazijai metas rimtai ruoštis.  [Skaityti toliau →]… Skaityti toliau →

Kaip teisingai įveisti sodą?

Žiemiškam šaltukui traukiantis iš Lietuvos, vieni sodininkai sukruto genėti senų vaismedžių, kiti pradėjo dairytis naujų sodinukų. Neretas internetiniuose forumuose ėmė ieškoti patarimų, kaip teisingai įveisti sodą, kad įdėtas triūsas vėliau atsipirktų gausiu derliumi. Pradėti nuo klausimo – kur? Sodininkams, norintiems turėti gražų ir sveiką sodą, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto [Skaityti toliau →]… Skaityti toliau →

Ant išgyvenimo ribos balansuojantys sodininkai tikisi paramos

Tebesitęsiant sudėtingai situacijai dėl pandemijos ir karantino, sodininkystės, uogininkystės sektorius susiduria su finansiniais sunkumais. Pandemija smogė versliniams sodams dar neatsigavus po 2019-ųjų pavasarinių šalnų, kai šis sektorius neteko iki 90 proc. viso auginamo derliaus. Neveikiant viešojo maitinimo įstaigoms (mokykloms, darželiams), sumažėjo produkcijos vartojimas, sutriko pardavimai. Ūkininkai tikisi paramos, kuri padėtų išlikti rinkoje ir išlaikyti darbo [Skaityti toliau →]… Skaityti toliau →