2021-04-21 20:03 Lrytas.lt tinklalapyje buvo publikuotas straipsnis „Netinkamai tvarkomų nuotekų namų šeimininkams nuslėpti nebepavyks – ruošiama gudri sistema“ (žemiau pateikiama jo ištrauka).

Aplinkos ministerijos kuriama Nuotekų tvarkymo informacinė sistema (NTIS) padės saugoti šalies vandens telkinius nuo taršos individualiai tvarkomomis nuotekomis ir pagerinti jų būklę. Joje fiksuojami duomenys aiškiai parodys, kaip sklypo savininkas tvarko nuotekas, ar neviršija taršos normų.

Sistemoje bus pažymėtos individualių nuotekų tvarkymo įrenginių vietos ir informacija apie juos.… Skaityti toliau →

2021-04-15 22:20 Diena.lt tinklalapyje buvo publikuotas straipsnis „Kaip elgtis su sodininkų nenaudojama laisva žeme Seimas atsiklaus ir Vyriausybės“ (žemiau pateikiama jo ištrauka).

Seimas imasi svarstyti parlamentaro Algirdo Butkevičiaus pateiktą Sodininkų bendrijų įstatymo pataisą, siūlančią mėgėjų sodų teritorijoje esančią bendrojo naudojimo žemę priskirti laisvos valstybinės žemės fondui.

Ketvirtadienį tokį projektą po pateikimo palaikė 100 Seimo narių, prieš buvo 2, susilaikė 10 parlamentarų.… Skaityti toliau →

Seimas: savivaldybės iki 2028 metų neturės perimti sodininkų kelių

Žemiau pateikiamas 15min.lt  tinklalapyje 2021-04-15 21:15 publikuotas straipsnis „Seimas: savivaldybės iki 2028 metų neturės perimti sodininkų kelių“.

Seimas atsisakė įpareigoti savivaldą iki 2028 metų perimti visus sodų bendrijų kelius. Seimas ketvirtadienį po pateikimo nutarė nesvarstyti tokių Sodininkų bendrijų įstatymo pataisų: už jų svarstymą balsavo 43 Seimo nariai, prieš – trys, o susilaikė 65 parlamentarai.

Greičiausiai – iki 2024-ųjų – savivaldybėms siūlyta perimti tranzitinius kelius, iki 2026-ųjų – kelius, kuriais naudojasi daugiau negu vienos bendrijos sklypų savininkai, o iki 2027 metų – kelius, kur bent 20 proc.… Skaityti toliau →

Kaip teisingai pasirinkti trąšas ir substratus

2021-04-14 11:22 Valstietis.lt tinklalapyje buvo publikuotas straipsnis „Kaip teisingai pasirinkti trąšas ir substratus“ (žemiau pateikiama jo ištrauka).

Atšilus orui, augalams reikalingos maistinės medžiagos, kad jie greičiau pabustų bei geriau augtų. Ekspertai dalijasi patarimais, kaip pasirinkti geriausiai dirvai ir augalams tinkančius substratus ir trąšas, kad jie džiugintų ne tik savo grožiu, bet ir gausiu derliumi. Substratas naudojamas augalų daiginimui, sodinimui, auginimui bei dirvos gerinimui, tad jis palengvina sodininkų darbą: tiek auginant daržoves ant palangės, tiek praturtinant dirvožemį medžiagomis, reikalingomis visą augalų vegetacijos laikotarpį.… Skaityti toliau →