Sausis

1-sis iš 12 įrašų serijoje Mėnesiai

Sausis, lot. Januarius Iānuārius (Janus + arius – Januso mėnuo) – pirmasis metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių, jį sudaro 31 diena. Keliamaisiais metais sausis prasideda ta pačia savaitės diena, kaip balandis ir liepa. Ne keliamaisiais – ta pačia savaitės diena kaip ir spalis.
Sausis ir vasaris į kalendorių buvo įtraukti paskutiniai, nes romėnai žiemos į mėnesius neskirstė.… Skaityti toliau →

Vasaris

2-sis iš 12 įrašų serijoje Mėnesiai

Vasaris yra antrasis metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių, jį sudaro 28 dienos įprastiniais metais ir 29 dienos – keliamaisiais metais. Tris kartus istorijoje vasaris turėjo 30 dienų. Ne keliamaisiais metais vasaris prasideda ta pačia savaitės diena, kaip kovas ir lapkritis. Keliamaisiais – ta pačia savaitės diena, kaip rugpjūtis.

Sausis ir vasaris į kalendorių buvo įtraukti paskutiniai, nes romėnai žiemos į mėnesius neskirstė.… Skaityti toliau →

Kovas

3-sis iš 12 įrašų serijoje Mėnesiai

Kovas – trečiasis metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių, jį sudaro 31 diena. Romėnų kalendoriuje kovas ilgą laiką buvo pirmasis mėnuo. Tik Julijui Cezariui reformavus kalendorių, metų pradžią imta skaityti sausio 1 d. Tradicija kovą laikyti pirmuoju metų mėnesiu daugelyje šalių išliko ilgą laiką. Prancūzijoje Naujieji Metai perkelti į sausio 1 d. tik 1564 m. Didžioji Britanija ir jos kolonijos iki 1752 m.… Skaityti toliau →

Balandis

4-sis iš 12 įrašų serijoje Mėnesiai

Balandis – ketvirtas metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių. Jį sudaro 30 dienų. Lotyniškas mėnesio pavadinimas Aprīlis kildinamas iš senovės etruskų žodžio Apru, reiškiančio ‘Afroditė’.

Keliamaisiais metais balandis prasideda ta pačia savaitės diena kaip sausis, ne keliamaisiais – kaip liepa.

Seniau balandis vadintas – Žiedų, Karvelio, Sultekis, Mildvinis.Skaityti toliau →

Gegužė

5-sis iš 12 įrašų serijoje Mėnesiai

Gegužė yra penktasis metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių, jį sudaro 31 diena. Lotyniškas mėnesio pavadinimas Māius kildinamas iš romėnų deivės Majos vardo, arba nuo vaisingumo deivės Bona Dea vardo. Pastarosios šventė buvo švenčiama gegužę. Lietuviški pavadinimai – Sėmenis, Sėtinis, Militis.

Gegužė prasideda savaitės diena, nesutampančia su jokiu kitu mėnesiu. Gegužę dienos ilgumas yra 15–17 valandų, paros vidutinė temperatūra pakyla virš 11,4 °C.… Skaityti toliau →