Žemiau pateikiamas Delfi.lt tinklalapyje 2023-02-03 06:40 publikuotas straipsnis „Palankios ir nepalankios dienos sodininkams 2023-iųjų vasarį pagal Mėnulio kalendorių“.

Kaip palankiausios dienos darbams sode, darže ir su kambariniais augalais šių metų vasarį išskiriamos 1, 4, 10, 11, 14, 21, 25 ir 26 mėnesio dienos. […Skaityti toliau –]Skaityti toliau →

Sodo darbai kovą

3-sis iš 3 įrašų serijoje Dr. Malinauskas pataria
Daktaro Malinausko Medelynas

Visiems noriu priminti, kad sparčiai senka laikas, kuomet, nepadarant žalos augalui, dar galima genėti vynuoges ir aktinidijas, nes greitai jos pradės „verkti“ – iš žaizdų pradės tekėti sultys. Taip kad, prie darbų!

Taip pat, primenu apie vaismedžių balinimą. Kitą savaitę naktinę neigiamą temperatūrą keis dienos teigiama. Todėl vaismedžių kamienai dienomis bus gerokai įšildyti, o naktį – sparčiai atvės.… Skaityti toliau →

Sodo darbai sausį

2-sis iš 3 įrašų serijoje Dr. Malinauskas pataria
Daktaro Malinausko Medelynas

Gerbiami sodininkai – su Naujais metais Jus. Tegul jie bus sėkmingesni už buvusius. Ir gerų Jums darbų šiais metais!!!

Nors už lango dar tik sausis, tačiau esama darbų, kuriuos sodininkai gali ar net privalo nuveikti jau dabar.

Mes visi galime pasinaudoti vis dar esama sniego danga. Sutrypkime sniegą aplink vaismedžių ar uogakrūmių kamienus (pr.… Skaityti toliau →

Klimato pokyčių santrauka – 2020 lapkritis

Klimato kaita vis labiau ir labiau užsimena apie save. Lietuvoje jau keli sausringi metai iš eilės, o pasaulyje vis didėja su krituliais ir potvyniais susijusių įvykių skaičius. Atrodo, lyg Lietuvos požeminiai vandenys veržtųsi iš po žemių (staigių ir purvo potvynių forma) tose pasaulio vietose, kuriose tokie reiškiniai būdavo labai reti arba jų išvis nebūdavo (pavyzdžiui, dykumose ir kalnuotose vietose).

Taip pat, nuostabą kelia neįprastose pasaulio vietose prapliūpstantys gausūs lietūs, sąlygojantys neproporcingai didelius potvynius (pr.… Skaityti toliau →

Ką dar galima nuveikti šiuo metu sode

1-sis iš 3 įrašų serijoje Dr. Malinauskas pataria
Daktaro Malinausko Medelynas

Gali skambėti keistai, bet šis laikas yra tinkamas vaismedžių vilkūglių (šiais metais užaugę vertikalūs ūgliai) genėjimui. Tačiau, tai liečia tik obelis ir kriaušes. Padarytos mažos žaizdos tikrai nepakenks šiems augalams, net ir rūsčios žiemos atveju. Bet kokį kaulavaisių genėjimą dabar reikia atidėti iki vėlyvo pavasario (balandžio mėn.).

Kadangi orai vis dar gana šilti, tai nesuspėjusieji patręšti savo augalų vis dar gali atlikti rudeninį jų tręšimą.… Skaityti toliau →