Sodininkų bendrijose esantys sklypai parduodami su skolomis

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija 2020-03-02 vieno savo nario Panevėžio rajone vardu išsiuntė laišką, adresuotą antstolių kontorai, pardavusiai varžytinėse sodininkų bendrijos teritorijoje esantį žemės sklypą su skolomis, prašydama teisinio išaiškinimo, kas turėtų padengti esamą įsiskolinimą sodininkų bendrijai.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai parduodant žemės sklypą, esantį sodininkų bendrijos teritorijoje, pirkėjas nebuvo informuotas apie nesumokėtas prievoles sodininkų bendrijai. Sutinkamai su Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymo 8 straipsnio 2 dalimi:
„2. Bendrijos nariai ir kiti asmenys privalo informuoti bendriją apie savo sodo sklypo ar jo dalies nuosavybės teisių perėjimą tretiesiems asmenims.… Skaityti toliau →

Ar sodininkų bendrijos gali reikalauti delspinigių?

Šis klausimas buvo iškeltas seminaro „Sodininkų bendrijų įstatymo pokyčiai nuo 2020-01-01“, įvykusio 2020-02-21, metu. Ir atsakymas į jį – gali, tačiau visuotinis bendrijos narių susirinkimas turi būti nustatęs netesybų (delspinigių, baudos) dydį bei terminą.

Civilinio kodekso (CK) 6.71 str. 3 d. sakoma: „Už prievolės įvykdymo termino praleidimą gali būti nustatomos netesybos, skaičiuojamos už kiekvieną termino praleidimo dieną, savaitę, mėnesį ir t. t.“ Netesybos yra vienas iš prievolių užtikrinimo būdų (CK 6.70,… Skaityti toliau →

[Seminaras] SB įstatymo pokyčiai nuo 2020-01-01

2020 m. vasario 21 d. 15.00 val. Lapių laisvalaikio salėje (A. Merkio g. 1, Lapės) įvyko seminaras „Sodininkų bendrijų įstatymo (SBĮ) pokyčiai nuo 2020-01-01“. Seminarą organizavo Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija (LSBA).

Dalyvavo sodininkai iš Lapių ir Domeikavos seniūnijų, kuriose yra nemažas skaičius sodininkų bendrijų. Pranešimą „Sodininkų bendrijų įstatymo 2020 m. pokyčiai ir kaip jiems pasiruošti“ perskaitė LSBA valdybos narys Linas Vaicekavičius. Demonstruotos pranešime skaidrės pateikiamos žemiau.

Po pranešimo sodininkai buvo plačiau supažindinti ir su nauju LSBA įrankiu sodininkų bendrijų pirmininkams – t.… Skaityti toliau →

Seimo komitete svarstytas Sodininkų bendrijų įstatymo projektas

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto 2019 m. lapkričio 5 d. posėdyje svarstytas Sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 2, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 27 straipsnių ir penktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo ir Įstatymo papildymo 22(1) straipsniu įstatymo projektas.

Svarstant pasiūlymus Sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimams, nutarta nepritarti Seimo kanceliarijos Teisės departamento siūlymui nereglamentuoti sodininkų kelių pločio, nes dauguma sodininkų kelių pagal jų faktinį plotį neatitinka Kelių įstatyme keliamų reikalavimų ir tokių kelių platinimas būtų komplikuotas bei, vertinant šalia jų susiformavusią sklypų struktūrą, užsitęstų neribotą laiką.… Skaityti toliau →

Seimo komitete vėl svarstomas Sodininkų bendrijų įstatymo projektas

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto 2019 m. lapkričio 5 d. posėdyje numatoma svarstyti Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymo projektą.

Posėdyje bus svarstomas Sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 2, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 27 straipsnių ir penktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo ir Įstatymo papildymo 22(1) straipsniu įstatymo projektas.

Į posėdį yra kviečiami:
1. Lietuvos Respublikos Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis;