Žemės ūkio ministerijos informacija

Žemės ūkio ministerija palaiko sodininkų bendrijas (2008-09-02)

Sodininkų bendrijos valdo didelį, neįkainojamą turtą, kurį reikia prižiūrėti ir tausoti. Tam reikalingos ne tik sodininkų bendrijų, bet ir įvairių institucijų bendros pastangos. Atsižvelgiant į Lietuvos sodininkų draugijos bei jos susivienijimų pirmininkų kreipimąsi, 2008 m. birželio 19 d. žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-350 sudarytas Mėgėjų sodininkystės koordinavimo komitetas bei patvirtintas komiteto darbo reglamentas, siekiant užtikrinti efektyvią mėgėjiškos sodininkystės plėtrą ir su sodininkyste susijusių institucijų bei organizacijų glaudžią partnerystę.

2003 m. gruodžio 18 d. LR Seimas priėmė Sodininkų bendrijų įstatymą Nr. IX-1934. Šiuo įstatymu reglamentuota savivaldžių, savanoriškų ir bendruomeniškų sodininkų bendrijų ir jų organizacijų veikla, nustatyta, kad sodininkų bendrija yra viešas juridinis asmuo, kurio įstatai turi būti įregistruoti juridinių asmenų registre. Tai pirmas konkretus mėgėjiškai sodininkystei skirtas įstatymas, kurį priėmus bendrijų veikla žymiai suaktyvėjo.

LR Seimo darbo grupė sodininkų bendrijų problemoms nagrinėti parengė Sodininkų bendrijų įstatymo 6, 8, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 27, 28 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą Nr. XP-2100, kuriam pritarė ir Mėgėjų sodininkystės koordinavimo komitetas.

Svarstant šį įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą Vyriausybėje, jam nebuvo pritarta. Pagrindinė priežastis, dėl kurios Sodininkų bendrijų įstatymo kai kurių straipsnių pakeitimo ir papildymo projektui nebuvo pritarta, ta, jog 28 str. pakeitime įrašytas žodis „remia (kitaip sakant, Valstybės institucijos ir savivaldybės būtų įpareigojamos remti bendrijas). Tuo tarpu dabar galiojančiame įstatyme įrašyta frazė „gali remti“. Finansų ministerijos atstovas ir kiti vyriausybės nariai kategoriškai paprieštaravo, kad vietoje „gali remti“ būtų įrašytas žodis „remia“, nes, jų nuomone, tai pareikalautų papildomų šalies bei savivaldybių biudžetų išlaidų, kurios sodininkų bendrijoms remti nėra numatytos.

Žemės ūkio ministerija, išreikšdama Mėgėjų sodininkystės koordinavimo komiteto nuomonę, pasisako už tai, kad Sodininkų bendrijų įstatymo kai kurių straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui būtų pritarta.

Priėmus šį įstatymą, sodininkų bendrijoms būtų sudarytos palankesnės sąlygos sutvarkyti bendrijose esančią infrastruktūrą, pagausinti ekologišką sodo ir daržo produkciją. Siekiant paįvairinti mūsų šalies gyventojų mitybos racioną ekologiškais maisto produktais, tokia parama sodininkų bendrijoms būtų itin aktuali ir reikšminga.

Lietuvoje šiuo metu yra daugiau kaip 220 tūkstančių sodo sklypų, užimančių per 22 tūkstančius hektarų žemės plotą. Mėgėjiškos sodininkystės veikloje, įskaitant ir šeimos narius, dalyvauja apie vieną milijoną šalies gyventojų. Mėgėjiškai sodininkystei šalyje, su nedidelėmis išimtimis, buvo skirta nederlinga, apleista žemė, kuri darbščių sodininkų rankomis buvo įdirbta, pagerinta, ir dabar joje gerai auga vaismedžiai, uogakrūmiai, daržovės bei gėlės. Mėgėjiški sodai naudojami ne tik pagrindiniam tikslui – sodininkystės produkcijos gamybai, bet ir rekreacijos tikslais. Šiuo metu didžioji dalis, apie 90 procentų sodų, yra privatizuoti.

Žemės ūkio ministerijos informacija

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.