Vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą Kauno rajone

Kauno rajone keičiasi daug metų galiojusi komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo tvarka. Nuo 2020 m. balandžio 1 d. turimos komunalinių atliekų tvarkymo sutartys su UAB „Ekonovus“ ir UAB „Kauno švara“ tampa negaliojančiomis, o naujos nebus sudaromos. Komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas visoje Kauno rajono savivaldybės teritorijoje nuo šiol teiks tik UAB „Kauno švara“ (surinkimo grafikai). Antrinių žaliavų surinkėjas nesikeičia – seniūnijose esančius bendro naudojimo antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, taip pat individualių namų valdų savininkams išdalintus pakuočių atliekų surinkimo konteinerius, ir toliau, nustatytu grafiku, aptarnaus UAB „Ekonovus“.

Kauno rajone įvedama vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą (toliau – vietinė rinkliava). Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu už komunalinių atliekų surinkimą iš komunalinių atliekų turėtojų ir jų tvarkymą nustatyta privaloma įmoka, galiojanti Savivaldybės teritorijoje, kurią kiekvienas komunalinių atliekų turėtojas privalo mokėti vietinės rinkliavos nuostatuose nustatyta tvarka. Vietinę rinkliavą administruos UAB Komunalinių paslaugų centras.

Pagal „Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą Kauno rajono savivaldybėje nuostatų“, patvirtintų Kauno rajono savivaldybės tarybos 2020 m. vasario mėn. 27 d. sprendimu Nr. TS-71, 34 punktą, dvinarę vietinę rinkliavą privalo mokėti visi fiziniai asmenys, gyvenantys arba kitu pagrindu teisėtai valdantys nekilnojamojo turto objektus savivaldybės teritorijoje, ir visi juridiniai asmenys, teisėtai valdantys nekilnojamojo turto objektus savivaldybės teritorijoje.

Dvinarė vietinė rinkliava susideda iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų. Visi savivaldybės nekilnojamojo turto objektų savininkai arba jų įgalioti asmenys moka pastoviąją dedamąją, o jei jiems teikiama komunalinių atliekų paėmimo ir tvarkymo paslauga, – taip pat ir kintamąją dedamąją. Plačiau apie tai rasite Komunalinių paslaugų centro svetainėje bei Kauno rajono savivaldybės svetainėje.

Gyventojai, deklaravę savo gyvenamąją vietą sodininkų bendrijose, vietinę rinkliavą mokės pagal individualių namų objektų kategorijai nustatytus vietinės rinkliavos pastoviosios ir kintamosios dalies parametrus, t. y. jiems metinį rinkliavos dydį sudarys pastovioji dalis, mokama už nekilnojamo turto vienetą – 16,58 €/obj., ir kintamoji dalis, mokama už konteinerio ištuštinimą:
1,53 € už 120 l konteinerio ištuštinimą;
1,79 € už 140 l konteinerio ištuštinimą;
3,06 € už 240 l konteinerio ištuštinimą;
14,07 € už 1100 l konteinerio ištuštinimą.

Žemiau, palyginimui, pateikiami įkainiai, nustatyti besinaudojantiems rūšiavimo konteineriais:
1,18 € už 120 l konteinerio ištuštinimą;
1,38 € už 140 l konteinerio ištuštinimą;
2,36 € už 240 l konteinerio ištuštinimą;
10,82 € už 1100 l konteinerio ištuštinimą.

Buitinių atliekų konteineriai individualiose namų valdose bus tuštinami 1 kartą per 2 savaites (26 kartus per metus). Jei individualioje namų valdoje gyvena tik vienas asmuo, konteineris bus tuštinamas 1 kartą per mėnesį.


Kainos skaičiavimo pavyzdys. Šeima gyvena individualiame name ir naudojasi 120 l talpos konteineriu, kuris vežamas 1 kartą per 2 savaites (26 kartus per metus). Šeima taip pat rūšiuoja atliekas atskiru antrinių žaliavų surinkimo konteineriu. Metinis vietinės rinkliavos dydis bus apskaičiuojamas sekančiai:
Pastovioji dalis nustatyta – 16,58 €.
Kintamoji dalis – 26 x 1,18 = 30,68 €.
Viso mokėti per metus: 16,58 + 30,68 = 47,26 €.

Gyventojai, turintys sodo teritorijos paskirties objektus (sodo namelius), tačiau nedeklaravę sodininkų bendrijoje gyvenamosios vietos, mokės 2,23 €/obj. dydžio pastoviąją dalį ir 7,92 €/obj. kintamąją dalį (viso metams už 1 sodo paskirties objektą – 10,15 €).

Gyventojams naujų sutarčių su komunalinių atliekų administratoriumi sudaryti nereikia. Gyventojai iki 2020-06-01 gaus mokėjimo pranešimus apie mokėjimo laikotarpiu taikomą vietinės rinkliavos dydį.

Buitinių atliekų konteineriai sodininkų bendrijoje

Buitinių atliekų konteineriai sodininkų bendrijoje

Kas liečia sodininkų bendrijas, tai sodininkų bendrijos, kaip juridiniai asmenys, nėra apmokestinamos vietinės rinkliavos pastoviaja dedamaja, o kintamosios dedamosios įkainiai yra sekantys:
1,28 € už 120 l konteinerio ištuštinimą;
1,49 € už 140 l konteinerio ištuštinimą;
2,55 € už 240 l konteinerio ištuštinimą;
11,71 € už 1100 l konteinerio ištuštinimą.

Bendro naudojimo buitinių atliekų konteineriai bendrijose bus tuštinami 1 kartą per 2 savaites (26 kartus per metus). Vietinės rinkliavos mokėtojai (pateikę motyvuotą ir pagrįstą paaiškinimą) vieną kartą per metus galės pasikeisti konteinerį į tokio dydžio konteinerį, kuris atitinka realų susidarančių atliekų kiekį.

Juridiniams asmenims naujų sutarčių su komunalinių atliekų administratoriumi taip pat sudaryti nereikia. Įmonėms bus pateikiami mokėjimo pranešimai apie mokėjimo laikotarpiu taikomą vietinės rinkliavos dydį.

Atsisiųsti prašymų formas bei rasti daugiau informacijos apie tai, kaip užsisakyti konteinerius, keisti jų tuštinimo dažnį ir kt. galite Komunalinių paslaugų centro puslapyje „Dažniausiai užduodami klausimai“.

UAB „Komunalinių paslaugų centras“ papildomai buvo paklaustas sekančių klausimų:
– Ar sodininkų bendrijos, užpildžiusios atitinkamus prašymus, gali pakeisti numatytą atliekų išvežimo grafiką į sezoninį (kombinuotą) – pvz., šiltuoju metų laiku (balandžio–spalio mėn.) 2 bendro naudojimo konteineriai kas savaitę (7 x 4 = 28 tuštinimai), o šaltuoju (lapkričio–kovo mėn.) – 1 konteineris kas 2 savaites (5 x 2 = 10 tuštinimų)? (Gautųsi iš viso 38 tuštinimai per metus, vietoj numatytų 26-ų.)
– Ar nuskenuotus pasirašytus prašymus reikėtų siųsti (rinkliava@rkpc.lt) kievienąkart prieš keičiant išvežimo dažnį (pavasarį ir rudenį), ar galima iš anksto sudaryti grafiką visiems metams į priekį?

2020-04-03 buvo gautas atsakymas, kad dėl atsakymų į šiuos klausimus Komunalinių paslaugų centras informuos vėliau, nes klausimai pateikti Kauno rajono savivaldybei apsvarstyti.

Visa informacija apie vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą teikiama:
UAB Komunalinių paslaugų centras
Vytauto g. 71, Garliava 53258 Kauno r.
Tel. 867921033
El. paštas rinkliava@rkpc.lt
Darbo laikas:
I-IV 08:00 – 16:45 (pietų pertrauka 12:00-12:30);
V 08:00 – 15:30 (pietų pertrauka 12:00-12:30);
VI-VII Nedirba.

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.