Svarstytas LR sodininkų bendrijų įstatymas

2017 m. rugpjūčio 28 d. įvykusiame susitikime su LR Seimo Pirmininku svarstytas Sodų bendrijų įstatymas.

SEIMO NARIŲ VIKTORO PRANCKIEČIO IR KĘSTUČIO BACVINKOS SUSITIKIMO
SU LSBA NARIAIS ATMINTINĖ

Laikas: 2017-08-28.
Vieta: Kauno rajono savivaldybė, Savanorių pr. 371, 400 kab., Kaunas

Susitikimo dalyviai: LR Seimo nariai V. Pranckietis ir K. Bacvinka, LSBA pirmininkas Juozas Ravinis, LSBA garbės pirmininkas Eidigintas Germanavičius, NŽT Kauno rajono skyriaus viršininkas Vytas Daubaras, Seimo narių padėjėja Jūratė Truncienė.

Svarstyta: Dėl Sodų bendrijų įstatymo.

E. Germanavičius atkreipė NŽT dėmesį į tai, kad šiuo metu nereikėtų sudaryti sąlygų sodų bendrijoms įsigyti valstybinės žemės bendrijos reikmėms, nes naikinant bendrijas kils nesutarimai dėl savininko, atsiras galimybė spekuliacijai žeme. Šiuos laisvus valstybinės žemės plotus būtų galima parduoti sodų sklypų savininkams, kurių sklypai ribojasi su laisva žeme. Tačiau yra atvejų, kai sodo sklypą nuo laisvos valstybinės žemės skiria kelias, o įstatymas draudžia parduoti žemę sklypo savininkui, jei ji nesiriboja su sklypu. Todėl prašoma žemės įstatyme numatyti tokias išimtis.

Dalyje sodų bendrijų buvo atlikti bendrųjų teritorijų (tame tarpe ir kelių) kadastriniai matavimai už sodininkų asmenines lėšas, o jų įteisinimas užstrigo registrų centre, nes nėra pagrindo žemės įteisinimui. Kyla klausimas, kas kompensuos sodų sklypų savininkams išleistas lėšas. Siūloma sodų bendrijų įstatyme numatyti lėšų kompensavimą iš savivaldybės biudžeto už jau atliktus kelių kadastrinius matavimus, juos perduodant savivaldybėms (perėmusios kelius savivaldybės privalo atlikti kadastrinius matavimus, šiuo atveju perimtų su matavimais už juos sumokant).

Sodų bendrijose vis daugiau atsiranda sklypų, kurių neaiškūs savininkai (mirę, o paveldėtojų nėra), sklypai iki šiol neįteisinti, todėl savininkas nežinomas. Šiuose sklypuose auga piktžolės, jie tampa šiukšlynais. Teisės aktai tokių sklypų parduoti neleidžia, todėl prašoma teikti pataisas reikiamiems įstatymams, kad suformavus šiuos sklypus, juos būtų galima parduoti.
Didžioji dalis sodų bendrijų Lietuvoje yra perdavusios elektros tinklus ESO, tačiau dar yra likę neperduotų tinklų. Asociacija prašo kreiptis į elektros tinklus valdančią ESO ir juos paraginti perimti elektros tinklus visose sodų bendrijose.

Nutarta:

Įpareigoti LR Seimo narį K. Bacvinką, kuris rengia sodų bendrijų įstatymo pataisas, parengti prašomas pataisas ir teikti jas svarstymui.

LVŽR Kauno rajono Seimo narių biurui raštu kreiptis į ESO dėl elektros tinklų perėmimo.

Komentarai nepriimami.