Spalio mėnesio darbai

8-sis iš 9 įrašų serijoje Mėnesio darbai
wp-content/uploads/2019/05/imgMenesioDarbai-300x300.png

Darbai sode ir darže

Kompostą apversti, dalį jo panaudoti kaip šildančią daržo dangą.
Žolę nupjauti,  sodą išgrėbti. Vazonus greitai reikės uždengti nuo šalčio, o konkrečius gumbasvogūnius – sudėti į dėžes su durpėmis ir laikyti vėsioje vietoje. Šiltnamyje reikia nuskinti paskutinius pomidorus, o šiltnamį išvalyti. Galbūt reikia pasodinti naujus augalus – vaismedžius ir vaiskrūmius.

Kad ateinantį pavasarį būtų lengviau ravėti reikia išrauti paskutines piktžoles. Jei darže nėra paaukštintų lysvių, o dirva susigulėjusi bei molinga, reikėtų dirvą apversti. Dirva taps lengvesnė, jei pabarstysite smėlio ir truputį komposto. Jei jūsų dirva smėlinga, gausiai pabarstykite  komposto ir durpių. Dirvą purenti kultivatoriumi nerekomenduojama. Naudokite kastuvą. Kultivatorius suardo dirvos purumą. Dirva turėtų būti panaši į duonos trupinius. Po purenimo kultivatoriumi, dirva atrodo puikiai, tačiau greitai sukrenta, joje sumažėja deguonies kiekis. Norėdami išvengti vejoje augančių samanų, pašalinkite visus nukritusius lapus ir supuvusius vaisius.

Prieš prasidedant šalnoms, iškaskite gležnesnių gėlių, pvz., jurginų, begonijų ir kai kurių lelijų šaknis. Juos laikykite vėsioje vietoje dėžėje su durpėmis. Pavasarinių augalų svogūnėlius reikėtų pasodinti rugsėjį, tačiau tai galima atlikti ir spalį. Pabandykite pasodinti labai ankstyvų ir mažų augalų rūšis. Jie išlieka daug ilgiau, nei dauguma mišrių rūšių. Palikite negyvas viršūnes. Jos apsaugo nuo šalčio.

Norėdami išlaikyti drėgmę, obuolius suvyniokite į ploną popierių. Pasodinkite naujus vaismedžius. Pasirinkite tokias rūšis, kurių nereikia purkšti.

Nuskinkite paskutinius pomidorus, jie prinoks ant palangės, o pasenusius pomidorų stiebus išmeskite. Mažus krūmokšnius ir žemaūgius rododendrus išimkite iš vazonų ir sudėkite šiltnamyje. Per žiemą jie išliks gražūs ir bus apsaugoti nuo šalčio, be to, pavasarį bus vieni pirmųjų žydinčių augalų.

Serijos navigacija:<< Rugsėjo mėnesio darbai       Lapkričio mėnesio darbai >>

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.