Kelionė į Švediją

2009 rugsėjo 25 dieną 20.00 valandą iš Klaipėdos uosto keltu „Lisko Patria“ penkių asmenų grupė išplaukė į Švediją užmegzti ryšių su Švedijos sodininkais. Rugsėjo 26 dienos rytą keltas prisišvartavo pietinėje Švedijos dalyje esančiame Kelshaimo uoste.

Pirmąją dieną buvo numatytas susitikimas su Simrishamo miestelio sodininkais.

Simrishame yra dvi sodų dalys, šiaurinė ir pietinė. Sodai įkurti maždaug prieš 100 metų, ekonominės krizės metu ir buvo skirti žmonių pragyvenimui. Juose augindavo ne tik daržoves ir vaisius, bet ir triušius, kiaules, vištas. Mes aplankėme šiaurinę sodų dalį. Jos plotas užima apie 1 ha. Sklypelių plotai yra ~1,2-1,3 arai.

Nameliai leidžiami statyti ne daugiau 15 m2 ploto ir 2,5 m aukščio. Elektrą turi apie 40 % sodininkų. Nakvynė nameliuose nepraktikuojama. Tualetas yra bendras, modernus, tame pačiame pastate yra įrengta virtuvė ir darbo kambarys, kuriais gali naudotis visi sodininkai, yra buitinė technika. Įvažiuoti į sodų teritoriją leidžiama tik atsivežant didesnius daiktus.

Geriamas vanduo yra tik tam tikrose vietose, laistymui naudojamas vanduo iš upės. Didesnę bendruomenės dalį sudaro vyresnio amžiaus žmonės. Nario mokestis 5 kronos (apie 1,8 Lt) už m2 maždaug 400 kronų (120 Lt) per metus. Sodą galima parduoti arba perrašyti tik tos pačios komunos gyventojui. Municipalitetas bandė sodų teritoriją perimti ir statyti gyvenamųjų namų kvartalą, bet bendruomenė pasipriešino ir sodus išsaugojo. Sodo sklypo kaina yra nuo 30 000 Lt iki 50 000 Lt.

Žaliosios jėgos sodas

Tą pačią dieną aplankėme projekto pavadinto „Žaliosios jėgos sodas“ iniciatorius.

Šeima nupirko seną sodybą ir joje įrengė augalų sodą. Pasodinta maždaug 200 rūšių rožių ir daug kitokių augalų bei dekoratyvinių medžių. Sodo paskirtis yra mažinti patiriamą  stresą ir depresiją. Asmuo būdamas sode gali mėgautis gamtos apsuptimi ir atsipalaiduoti nuo vidinės įtampos. Sode dominuoja daugiamečiai augalai. Organizuojamas gydymas žmonėms su negalia. Gydymas trunka apie 3 savaites, po 3-4 dienas per savaitę, 3-4 valandas per dieną.

Tos pačios dienos vakare miestelyje vyko „vokiečių vakarėlis“. Aikštėje netoli jūros buvo pastatytos pavėsinės, atvyko vietinis liaudies ansamblis, orkestrėlis. Į vakarėlį susirinko nemaža bendruomenės dalis, dauguma pagyvenusių žmonių, vyko šokiai, buvo galima paragauti vietinio alaus.

Ateities sodas

Sekančią dieną aplankėme kuriamą sodo centrą, kuriame bendruomenės nariai pristatė projektą „Ateities sodai“. Projekto metu buvo apklausti penkių amžiaus grupių nariai apie savo sodo viziją. Buvo apklausti vaikai nuo 5 iki 12 metų, jaunimas nuo 15 iki 20 metų, šeimos nuo 25 iki 40 metų, pagyvenę žmonės nuo 50 metų ir imigrantai. Visos šios grupės pateikė savo vizijas ir pagal jas buvo sukomponuoti penkių rūšių sodai. Vaikų sode svarbiausia – žaidimų aikštelė, o būtinas atributas – kalnas.

Jaunimo sode dominuoja erdvė ir modernizmas. Šeimų sode yra dekoratyvinių augalų, meno elementų, keletas daržovių rūšių.

Pagyvenusių žmonių sodas yra gausiai apželdintas, daug daržovių, praėjimui palikti tik takeliai.

Imigrantai pageidauja turėti baseiną nors ir dekoratyvinį, būtinas židinys ar laužavietė, aplink kurią malonu susiburti, pasėdėti.

Švedijos sodų centras vykdo projektą lietaus vandens surinkimas ir panaudojimas sodininkystėje ir augalininkystėje. Nuotraukoje galima pamatyti lietaus vandens surinkimo maketą.

Senasis parkas

Prieš maždaug 120 metų vienas mėgėjas besidomintis įvairiais augalais pradėjo sodinti vietinius ir atvežtinius medelius, tokius kaip kiniška eglė, rododendrai, magnolijos, įvairiausių rūšių tujos. Sodas buvo kuriamas anglišku stiliumi, pastatytas angliško tipo namelis, kurį galima pamatyti nuotraukoje, įrengtas tvenkinys, tiltelis.

Iš kartos į kartą sodas buvo perduodamas ir puoselėjamas.

Sodas atnaujinamas, sodinami nauji augalai.

Netoli šio sodo yra bene seniausias miškas Švedijoje. Šiuo metu jis išvalytas ir paruoštas turistų lankymui.

Nuotraukose matome vienus iš seniausių medžių. Ąžuolui – net 500 metų.

Obuolių sulčių gamykla

Vietinis teisininkas su žmona įkūrė obuolių auginimo ir sulčių gamybos įmonę. Verslo pagrindas pardavimui skirti obuoliai, tačiau auginant obuolius būna daug nekondicinių ar sužalotų obuolių – iš jų yra spaudžiamos sultys. Sultys yra šildomos iki 90 laipsnių, šioje temperatūroje išlaikomos 20 minučių, todėl nepraranda maistingųjų savybių, tačiau galiojimo terminas nėra ilgas, tik iki vienerių metų.

Obuolių mugė

Kitą dieną nuvykome į nedidelį Osterleno žemėse įsikūrusį miestelį Kiviką. Jame organizuojama kasmetinė obuolių mugė. Mugės pagrindinis akcentas – mozaika iš 8 rūšių obuolių. Paveikslo plotas yra 108 m2, panaudota 3 tonos obuolių, apie 35 000 vnt.

Mugėje vietiniai ūkininkai pristato savo produkciją, rankdarbius, kulinarinius gaminius, paveikslus ir k.t.

Mugė yra labai panaši į Lietuvoje organizuojamas sodininkų muges, tik nebuvo prekiaujama vaismedžiais ir vaiskrūmiais.

Rugsėjo 28 dieną, paskutinę kelionės dieną, aplankėme buvusį Švedijos botanikos instituto direktorių, kuris šiuo metu užsiima augalininkyste ir naujų veislių išvedimu. Seną fermos ūkį pavertė moderniu šiuolaikiniu namu.

Mišką pavertė gražiu parkeliu. Prisodino įvairių veislių obelų ir kriaušių, tarp jų ir keletas lietuviškų, tokių kaip „Aldas“ ir kt. Antroje dienos pusėje išvykome namo.

Klaipėda iš kelto.

Komentarai nepriimami.