Vaismedžių formavimas ir genėjimas

Formavimo ir genėjimo laikas
Obelis galima genėti ir formuoti įvairiu metų laiku. Tačiau, priklausomai nuo vaismedžių amžiaus, augimo stiprumo ir ištvermingumo žiemai, svarbiausi yra trys genėjimo ir formavimo laikotarpiai. Pirmasis – vaismedžių ramybės metu ir prasidėjus vegetacijai, t. y., žiemą ir pavasarį iki obelų žydėjimo pabaigos. Antrasis ‑ intensyvaus obelų augimo metu vasaros pradžioje ir viduryje. Trečiasis – rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, tai yra 3-4 savaitės iki obuolių skynimo, tai vadinamasis vasaros genėjimas.… Skaityti toliau →

Sodinukų asortimentas

KRIAUŠĖS

‘Mlievo ankstyvoji’ ankstyva
‘Jules Guyot’ ankstyva
‘Kliapo mėgstamoji’ vid. ankstyvumo
‘Mramornaja’ vid. vėlyvumo
‘Konferencinė’ vėlyva
‘Konferencinė’ S-1 vėlyva
A. L. berė vėlyva
‘Wiljams’ vėlyva

SLYVOS

‘Kometa’ ankstyva
‘Opal’ ankstyva
‘Ontarijo’ vid. ankstyvumo
‘Valor’ vid. vėlyvumo
‘Bluefre’ vid. vėlyvumo
‘Favorito de sultano’ vid. vėlyvumo

VYŠNIOS

‘Žagarvyšnė’ ankstyva
‘Vytėnų žvaigždė’ ankstyva
‘Keleris 16’ vid. ankstyvumo
‘Lucyna’ vid. ankstyvumo
‘Pandy’ vėlyva

TREŠNĖS

‘Agila’ vid.… Skaityti toliau →

Lietuviškos daržovių veislės

Šiuo metu daržovių veislių pasirinkimas gana didelis. 2009 metais Nacionaliniame augalų veislių sąraše ir ES daržovių rūšių veislių bendrajame kataloge įrašyta 28 daržovių veislės ir hibridai. Tai 8 pomidorų, 5 agurkų, 3 burokėlių, 2 morkų, 2 česnakų, 2 ridikėlių, 2paprikos veislės, po vieną kopūstų, svogūnų, laiškinių česnakų, pupelių veislę. Lietuvoje sukurtos daržovių veislės yra labiau prisitaikiusios prie meteorologinių bei dirvožemio sąlygų.… Skaityti toliau →

Auginame daržovių daigus

Kodėl daržovės sodinamos daigais. Nemaža daržovių dalis į lauką ir beveik visos šilnamių daržovės yra sodinamos daigais. Taip sutrumpinama daugelio daržovių vegetacijos trukmė, gaunamas ankstyvesnis jų derlius, bendras derlius esti didesnis, o taip pat sutaupoma sėklų. Be to, ankstyvuoju daržovių auginimo laikotarpiu, daigai užima nedidelį plotą ir auginami šiltnamiuose ( po priedangomis ar pan.), kur sudaromas jiems augti palankus temperatūros, drėgmės bei šaknų mitybos režimas.… Skaityti toliau →

Ankstyvosios daržovės

Kiekvieną pavasarį pirmiausia pasirodo rabarbarų daigai. Jie greitai auga ir po 3-4 savaičių lapkočiai tinkami naudojimui. Dedami į kompotus, kisielius, uogienes, džemus, pyragus. Lapkočiams gerą aromatą suteikia juose esanti citrinų ir obuolių rūgštis. Anksti pradeda atželti plačialapės ir špinatinės rūgštynės– pjausime tik praeitų metų liepos mėnesio sėjos. Todėl joms sėti neskirkime atskiros vietos, o pasėkime nuėmus ankstyvąsias daržoves.

Daugiamečių tuščialaiškių česnakų, plačialaiškių ir siauralaiškių lenktagalvių česnakų, laiškinių česnakų jaunus laiškelius skinsime jau po mėnesio.… Skaityti toliau →