Kam matuoti, jei matmenys – tokie patys

Dienraščio „Respublika“ rubrikoje „Skaitytojų laiškai“ 2013-01-21 publikuotas skaitytojos laiškas ir specialisto komentaras.


„Noriu parduoti 6 arų sodą. Turiu reikalingus dokumentus, kolektyvinio sodo technikinės apskaitos bylą, išduotą 1978 metais. Toje byloje yra du sodo planai su visais išmatavimais.

Tačiau kaimynai man teigia, kad parduodant ar dovanojant sodą reikia vėl kviestis žemėtvarkos specialistą, sudaryti naują planą ir atlikti naujus matavimus.

Angelė, Vilnius“

Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Aušra Pociūtė atsako, jog nekilnojamojo turto kadastro nuostatuose yra reglamentuoti atvejai, kada privalo būti atlikti žemės sklypų kadastriniai matavimai, nustatant ribų posūkio taškų koordinates valstybinėje koordinačių sistemoje. Nuostatų 15.4 punkte nurodyta, kad žemės sklypų kadastriniai matavimai atliekami perleidžiant kitų asmenų nuosavybėn miestuose esančius privačios žemės sklypus (jų dalis), kurių ribų posūkio taškų ir riboženklių koordinatės nenustatytos valstybinėje koordinačių sistemoje ar su šia sistema susietose vietinėse koordinačių sistemose.

Taigi remdamiesi teisės aktų nuostatomis, paaiškiname, kad tuo atveju, jei asmuo nori parduoti žemės sklypą, esantį miesto teritorijoje, šiam žemės sklypui turi būti atlikti kadastriniai matavimai. Jeigu žemės sklypas yra kaimo teritorijoje, prievolės atlikti žemės sklypo kadastrinių matavimų prieš jį parduodant nėra. Atsakymus dėl konkrečių atvejų galima gauti Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM teritoriniuose padaliniuose pagal sklypų buvimo vietą.


Šaltinis: http://www.respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/skaitytoju_laiskai/kam_matuoti_jei_matmenys__tokie_patys/

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.