Apie lietuviškus stogų keitimo ypatumus

Portale 15 min.lt  publikuotas 2012-01-27 Justino Bartaus straipsnis „Apie lietuviškus stogų keitimo ypatumus“.


Pagaliau startavo programa šiferinių stogų ketimui. Startavo puiki galimybė kaimo teritorijose esantiems namams pasikeisti stogo dangą. „Valio“, – sušukau ir puoliau ieškotis informacijos kaip sodininkai galėtų pasinaudoti šia lengvata.

Sodininkų bendrija „Kaitra“ yra Trakų rajone, Valų kaime. Šią sodininkų bendriją sudaro 257 sklypai, kuriuose stovi bemaž 100 namų, kurie dengti stogo danga, turinčia asbesto. Nemažai sodininkų, turinčių šiuos namelius, yra pagyvenę žmonės, pensininkai ir kiti, kurie savo lėšomis vargu ar galėtų atsinaujinti savo namų stogų dangas.

Besidžiaugdamas, kad pagaliau sulaukėme ir mūsų soduose tokios šventės, didžiavausi galėdamas paskleisti puikią žinią. Nuskuodžiau į Nacionalinę mokėjimų agentūrą išsiaiškinti, kas ir kaip. Žinojau, kad priimamos paraiškos asbestinių stogų keitimui kaimo teritorijose ir projektui parama neteikiama, jei jo įgyvendinimo vieta – sodininkų bendrija.

Gal tai niekis, pagalvojau, nes mūsų sodininkų bendrija yra kaimo teritorijoje ir savo iniciatyva esame įsiteisinę gatves ir kiekvienas sodo sklypas turi gatvės pavadinimą ir namo numerį, tai reiškia, Valų kaime turi suteiktą adresą. Taip pat, pagal 2003 m. gruodžio 18 d. Lietuvos Respublikos Sodininkų bendrijų įstatymą, „Sodininkų bendrija – atitinkamo administracinio vieneto bendruomenės dalis <…>”. Administracinio vieneto. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad tam tikroje vietoje yra įsikūrusi bendruomenė, kuri nuo valstybės pečių nuima milžinišką naštą – pirkimo, pardavimo, nuomos, žemės ribų tikslinimo darbus atlieka pati, savo lėšomis.

Tačiau, Nacionalinės mokėjimų agentūros specialistų tokie pastebėjimai nejaudina. Šiuo atveju, jie akcentuoja, kad tai yra sodo bendrija ir tokia parama joms neskiriama, nors namai toje sodo bendrijoje yra kaimo teritorijoje ir turi adresus. Įrodyti nepavyko.
Kuo skiriasi kaimo gyventojas, kuris kaime praleidžia 365 dienas per metus ir sodininkas (irgi vasarą tampantis kaimo gyventoju), kuris per metus kaime praleidžia 150 dienų? Mano nuomone, niekuo nesiskiria.
Tačiau kurpdami įsakymus, taisykles ir įgyvendinimo tvarkas (šiuo atveju kalbu apie LR Žemės ūkio ministro 2011 m. gruodžio 27 d. įsakymą Nr. 3D-943), labai dažnai nepagalvojame ir apie kitas bendruomenes. Kalbu ne apie kaimo bendruomenes. O apie tas, kurios valstybei padeda neapsikrauti tūkstančiu papildomų darbuotojų…

Sodininkai, neliūdėkim, gal dar sulauksim tos dienos, kai ir mes nebūsime pamiršti. Tiek gyvenantiems kaime, tiek praleidžiantiems pusę laiko kaime asbestinių stogų dangos poveikis, mano manymu, yra vienodas. Turėkim vilties, kad ir valdžios vyrai pagaliau tai supras.

Pagarbiai,
Sodininkų bendrijos „Kaitra”
Pirmininkas


Šaltinis: https://www.15min.lt/ikrauk/naujiena/svarbu/apie-lietuviskus-stogu-keitimo-ypatumus-515-254298.

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.