Vasario mėnesio darbai

1-sis iš 1 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Daržininko darbai vasarį

• Ilgiau užsitęsus atlydžiui, reikia tikrinti, ar nepradėjo kilti temperatūra sandėliuke ar podėlyje. Jei temperatūra siekia 4–5 °C, patalpą būtina vėdinti.
  • Šiltuose sandėliukuose, kuriose maža santykinė oro drėgmė (tokia dažniausiai būna daugiabučių rūsiuose) laikomos daržovės pradeda vysti, prastėja daržovių kokybė. Norint šito išvengti, t. y. padidinti drėgmės lygį, ant grindų padėkite indą su vandeniu.
  • Mėnesio gale polietileniniuose šiltnamiuose nukaskite sniegą. Tą plotą pabarstykite durpėmis arba medžio pelenais. Dirva greičiau įšils, todėl sėti ir sodinti daržoves galėsite anksčiau.
  • Skaityti toliau

Lietuviškos šventės sausį

1-sis iš 1 įrašų serijoje Lietuviškos šventės

Senoviški lietuviški sausio pavadinimai: ragas, siekis, pusčius, vilkų mėnuo.

Sausio 1 d. – Naujųjų metų šventė
Sausio 6 d. – Trys Karaliai.
Sausio 19 d. – Kumeliuko krikštynos, Krikštai
Sausio 25 d. – Pusiaužiemis, Šv. apaštalo Pauliaus atsivertimas

Naujųjų metų šventė. Švęsti Naujuosius metus mūsų krašte, o ir visoje Europoje, yra gana nauja tradicija. Tačiau kai kurie šios šventės elementai – žalioji eglutė ir jos papuošalai – raudoni obuoliai, riešutėliai, šiaudinukai, žvakutės – yra artimi baltų pasaulėjautai. Skaityti toliau

Sausis

1-sis iš 1 įrašų serijoje Mėnesiai

Sausis, lot. Januarius Iānuārius (Janus + arius – Januso mėnuo) – pirmasis metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių, jį sudaro 31 diena. Keliamaisiais metais sausis prasideda ta pačia savaitės diena, kaip balandis ir liepa. Ne keliamaisiais – ta pačia savaitės diena kaip ir spalis.
Sausis ir vasaris į kalendorių buvo įtraukti paskutiniai, nes romėnai žiemos į mėnesius neskirstė.

Pirmojo metų mėnesio titulą sausis perėmė iš kovo todėl, kad sausį romėnai paprastai rinkdavo konsulus. Lotyniškasis sausio mėnesio pavadinimas kildinamas iš romėnų durų ir vartų dievo Jano vardo, nes jis atidaro duris naujų darbų pradžiai. Dviveidis dievas Janas jaunuoju veidu žiūri į ateitį, senuoju – į praeitį.
Skaityti toliau

LR Sodininkų bendrijų įstatymo pokyčiai nuo 2020-01-01

2019 m. gruodžio 10 d. Seime buvo priimtas Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 2, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 27 straipsnių ir penktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo ir Įstatymo papildymo 22-1 straipsniu įstatymas (Nr. XIII-2647), įsigaliojęs 2020-01-01 (atsisiųsti).

Nauji Įstatymo pakeitimai ir papildymai geriau matomi bei patogiau skaitomi šio teisės akto projekto, priimto Seime, lyginamajame variante, kuriame naujas tekstas paryškintas, o senas – perbrauktas (atsisiųsti).… [SKAITYTI TOLIAU]