PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA ISLANDIJA, LICHTENŠTEINAS IR NORVEGIJA PAGAL EEE IR NORVEGIJOS FINANSINIUS MECHANIZMUS
PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA LIETUVA
PirAntTreKetPenŠešSek

V.Poderys susitiko su Lietuvos SB asociacijos atstovais

Šalia didmiesčių esančios sodų bendrijos tampa miestų plėtros zona. Čia pasirinkusių gyventi žmonių galvos skausmu pirmiausia yra rūpestis, kaip atrasti pigiausią ir patogiausią būsto šildymo būdą.

Dažnu atveju, sodų bendrijų gyventojams patraukliausia alternatyva yra dujų įsivedimas. Skaičiuojama, kad dujomis besišildantys sodų bendrijų gyventojai, lyginant su šildymu kietu kuru, sutaupo po keletą valandų laiko kasdien: atkrenta malkų pirkimas, gabenimas į sodų bendrijas, kasdienis kūrenimas.

Sodų bendrijos aplink Vilnių, Kauną ir Klaipėdą yra dujofikuojamos. Skaičiuojama, kad ESO tiekiamas dujų atvedimas iki sklypo ribos gyventojams kainuoja apie 16 eurų už metrą. Tačiau tolesnis dujų privedimas iki katilo gyventojo sklype jau kainuoja apie 60 euru už metrą, jei ši paslauga perkama iš ESO. ESO atstovai tikina, kad toks kainų skirtumas susidaro, nes gyventojai už dujų privedimą iki skaitiklio moka ne visą, o trečdalį kainos, nes vamzdynas tampa ESO nuosavybe, tačiau dujų privedimas gyventojo sklype iki katilo jau gyventojo nuosavybė ir atsakomybė, todėl ir skiriasi kaina.

Sodų bendrijų atstovai įsitikinę, kad tais atvejais, kai gyventojai vienu kartu pasirenka ir dujų atvedimą iki sklypo ribos, ir tolimesnį dujų privedimą iki katilo, už savo dalį turėtų mokėti pilną kainą, siekiančią apie 45 eurus, o ne dabar nustatytą ketvirtadaliu aukštesnę kainą.
V. Poderys yra ne kartą pasisakęs, kad svarbiausias valstybinių monopolijų akcininkas yra žmogus, todėl jos turėtų būti lankstesnės gyventojų atžvilgiu. Sąnaudų ir kainų mažinimas gyventojams ir verslui turėtų tapti pagrindiniu tikslu tokiose organizacijose. Komunalinės monopolijos neturėtų vaikytis pelno ar nepaskaičiuotų kainų, juk tokios bendrovės pelną ne uždirba, o jį gauna.

Grįžtant prie ženkliai Lietuvos gyventojų daliai rūpimos temos manau, kad dujų privedimo kainos mažinimo rezervas dar neišnaudotas. Po mėnesio dar kartą susitiksime su sodininkų bendrijų, Energetikos ministerijos, Kainų komisijos ir ESO atstovais prie apvalaus stalo aptarti kainų mažinimo už dujų privedimą gyventojų valdose galimybes.
Seimo nario Virgilijaus Poderio padėjėjas

Mantas Banys

vartotojai eu
sodospalvos.lt/
www.ManoBendrija.LT
credo

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos buveinės adresas: A. Merkio g. 1, Lapės, LT- 54078 Kauno r. sav.

Teisinė forma – asociacija, juridinio asmens kodas 160453369

Duomenys apie Lietuvos sodininkų bendrijų asociaciją kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.