PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA ISLANDIJA, LICHTENŠTEINAS IR NORVEGIJA PAGAL EEE IR NORVEGIJOS FINANSINIUS MECHANIZMUS
PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA LIETUVA
PirAntTreKetPenŠešSek

FENOLOGINIS KALENDORIUS

Fenologija (gr. phainomena – reiškiniai, logos – mokslas) – tai mokslo šaka, tirianti kasmet besikartojančius gyvosios ir negyvosios gamtos sezoninius reiškinius, vykstančius pagal tam tikrą periodiškumą. Fenologinių reiškinių periodiškumą lemia Žemės sukimasis apie Saulę ir Žemės ašies polinkis į orbitos plokštumą.

Fenologijoje svarbūs periodiškai pasikartojantys gamtos reiškiniai, pvz.: medžių žydėjimas, vaisių sunokimas, lapų kritimas.

Geriau įsižiūrėjus į gamtos dėsnius, pastebima tam tikra tvarka ir pasikartojimai. Remiantis stebėjimų duomenimis, galima nustatyti optimalų laiką sėjai, sodinimui, augalų priežiūrai.

• Pradėjus žydėti šalpusniams, gluosniams ir parskridus gandrui, sėkite morkas, česnakus, petražoles, svogūnus, salotas, ridikėlius, pastarnokus, špinatus.
  • Sugrįžus kregždėms, užkukavus gegutei, jau galite sėti salierus, pupas, dašius, kalendras, gelsves, agurkles, burokėlius; sodinti ankstyvųjų kopūstų, brokolių, porų daigus.
  • Paprastajai ievai ir paprastajai vyšniai pražydus, sėjami burokėliai, morkos, ridikėliai, salotos, špinatai, pupelės (apsaugotoje vietoje). Sodinami vėlyvųjų gūžinių baltųjų, raudonųjų, Briuselio ir žiedinių kopūstų daigai, brokolių bei salierų daigai.
  • Paprastajai alyvai pražydus, sėjami agurkai, aguročiai - cukinijos, patisonai, moliūgai, pupelės, sodinami vidutinio ankstyvumo ir vėlyvumo gūžinių ir žiedinių kopūstų daigai, griežčių, pomidorų (apsaugotoje vietoje) daigai.

vartotojai eu
sodospalvos.lt/
www.ManoBendrija.LT
www.dumtra.lt
aukstalipiupaslaugos.lt
credo

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos buveinės adresas: A. Merkio g. 1, Lapės, LT- 54078 Kauno r. sav.

Teisinė forma – asociacija, juridinio asmens kodas 160453369

Duomenys apie Lietuvos sodininkų bendrijų asociaciją kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.