Seminaras Panevėžyje

Panevėžyje 2017-04-24 įvyko seminaras, kuriame buvo aptariami sodininkų klausimai, jų sprendimo būdai.

SEMINARAS „SODININKŲ BENDRIJOMS AKTUALŪS KLAUSIMAI, JŲ SPRENDIMO BŪDAI“

Panevėžys,
2017-04-24

Renginio organizatoriai:
Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija ir Panevėžio rajono savivaldybė.
Vieta: Vasario 16-osios g. 27, Panevėžys.

Dalyviai – LSBA pirmininkas Juozas Ravinis, seimo narys Povilas Urbšys, seimo narės Guodos Burokienės padėjėja V. Mockevičienė, miesto ir rajono sodininkų bendrijų atstovai.

Apie LSBA veiklą 2016 metais pristatė pranešėjas LSBA pirmininkas Juozas Ravinis. Visi pagrindiniai darbai yra paskelbti tinklalapyje www.sbasociacija.lt. Pagrindinė seminaro tema buvo sodininkų bendrijų kelių perdavimas savivaldybėms. Buvo pristatyti paskutiniai asociacijos žingsniai sprendžiant šią problemą (pasitarimai seimo aplinkos komiteto posėdžiuose taip pat aprašyti tinklalapyje). Aptarta kokie yra trukdžiai ir trūkumai, kurie neleidžia pradėti kelių perdavimo, ir apžvelgta tolimesnė veikla šiuo klausimu.
Sodininkų bendrijų pirmininkams ir jų atstovams buvo atsakyta į klausimus dėl įstatų keitimo, ne sodininkų bendrijos narių mokesčių ir teisių, dėl privažiuojamųjų kelių tvarkymo susitarimo su savivaldybe, dėl valstybinėje žemėje esančių bendrijos kelių kadastrinių matavimų reikalingumo, taip pat aptarti kai kurie individualūs bendrijų klausimai ir problemos.

Lietuvos seimo narys ir valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys prieš aptardamas situaciją seime dėl sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimo, paragino sodininkus vienytis ir jungtis prie asociacijos arba kurti savo asociacijas tam, kad būtų išgirsti ir galėtų spręsti savo problemas. Taip pat buvo išsakyta kritika LSB asociacijai, kad įstatymo pataisa buvo pateikta per seimo narį, o ne per vyriausybę. Jeigu vyriausybė būtų iniciavusi įstaymo pataisas susijusias su bendrijų keliais, procesas greičiau pajudėtų.

SB „Kaubariškis“ pirmininkė Eugenija Kepenienė pasidalino patirtimi, kaip kovoja dėl savo bendrijos gerbūvio, kiek parašiusi kreipimųsi į įvairias instancijas. Iš keleto pirmininkų buvo pateikti pasiūlymai dėl kelio remonto prisidėti puse sumos tai yra 50×50. Tokią praktiką savivaldybės naudoją.

Susitikimo pabaigoje Povilas Urbšys neprižadėjo išspręsti visų problemų, tačiau pažadėjo įsigilinti į situaciją ir padėti susidariusias problemas spręsti. Taip pat patarė dėl kai kurių klausimų kreiptis į savo išrinktus seimo narius ir prašyti pagalbos.

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas
Juozas Ravinis

Komentarai nepriimami.