Raštas Seimo nariams

Šiuo kreipimusi bandyta sužinoti Seimo narių nuomonę apie sodininkų problemų sprendimą ir sodininkų bendrijų perspektyvas po 10–15 metų.


RESPUBLIKOS SEIMO APLINKOS APSAUGOS KOMITETUI

2007 m. gruodžio 8 d.

Apie sodininkų bendrijų problemas

Šiuo metu Respublikoje sodininkų bendrijų ir tuo pačiu sodininkų padėtis yra bloga ir būtina spręsti visą eilę klausimų.

Kai buvo kuriamos sodininkų bendrijos, jų paskirtis buvo vystyti sodininkyste-daržininkystę ir naudoti tas teritorijas vasaros laikotarpyje. Statyti namelius, kuriuose būtų galima gyventi žiemą buvo draudžiama.

Šiuo metu padėtis visiškai pasikeitusi: prie didesnių miestu sodininkų bendrijų sklypuose auga gyvenamieji namai, jos virsta gyvenamųjų namų kvartalais, kuriuose būtina spręsti komunikacijas, privažiavimo kelius, o tolimesniuose rajonuose sodininkų bendrijos išlikusios tokios, kokios buvo steigiamos dar tarybiniais metais.

Tą skirtumą reikėtų parodyti ir Sodininkų įstatyme, kur būtų dvi sodininkų bendrijų grupės:
a) bendrijos su tam tikru pastoviai apgyvendintų sklypų skaičiumi (procentinį kiekį reikėtų numatyti) vadinti gyvenamų namų bendrijomis, kurių infrastruktūros sutvarkymui galbūt galima būtų skirti ES ar kitų paramos fondų lėšas (savivaldybės tiems darbams lėšų neturi);
b) likusios sodininkų bendrijos, kurios nesiekia tapti gyvenamų namų bendrijomis ir jų tikslas – plėtoti daržininkystę, sodininkystę.

Daugelyje sodininkų bendrijų nėra patikslintos išorės teritorijų ribos. Reikalaujama, kad tokį patikslinimą atliktų sodininkų bendrijos, bet tas reikalavimas yra abejotinas. Kai buvo steigiamos sodininkų bendrijos, joms žemę skyrė Valstybė ir matavimai buvo atliekami jos lėšomis. Po Nepriklausomybės paskelbimo individualūs sodininkai privatizavo savo sklypelius, o likusi valstybinė žemė nebuvo inventorizuota. Buvo nurodymas žemėtvarkos tarnyboms sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartis su sodininkų bendrijomis, kad jos mokėtų nuomos mokestį. Tokias sutartis yra sudarę nedaugelis sodininkų bendrijų. Nežiūrint, kad nuomos sutarčių nėra, savivaldybes reikalauja mokėti už nuomojama žemę. Valstybinės žemės matavimus turėtų atlikti žemėtvarkos tarnybos, nes tai Valstybės žemė ir kiekvienas bet kokio turto savininkas turėtų žinoti ką jis valdo.

Reikia patikslinti, papildyti Sodininkų bendrijų įstatyme visą eilę punktų, kuriuos suformuluoti galima gavus daugiau sodininkų pasiūlymų.

Reikia atkreipti dėmesį į sodininkų bendrijų stovį, jų nuotaikas atokesnėse Respublikos vietose. Teko susitikti su sodininkų bendrijų pirmininkais Šakių, Jurbarko, Varėnos rajonuose. Pirmininkai daugumoje dirba visuomeniniais pagrindais, nesurenka iš sodininkų nario mokesčio. Sodininkų bendrijų teritorijos dokumentaliai nesutvarkytos, naudojasi Sodininkų bendrijų įstatais patvirtintais dar 1992 metais. Naujų įstatų sutvarkymui neturi nei lėšų, nei žinių. Daugelio pirmininkų nuotaikos – mesti pirmininkavimą, o apie yrančias sodininkų bendrijas tegul galvoja savivaldybės.

Įstatų tvarkymas yra labai brangus, ne visos sodininkų bendrijos pajėgios mokėti advokatams, notarams ir registro tarnyboms už dokumentų tvarkymą, todėl Seime reikėtų apsvarstyti kaip atpiginti ir supaprastinti šias procedūras.

Labai daug neaiškumų vedant buhalterinę apskaitą. Didelėse sodininkų bendrijose, kur yra samdomi buhalteriai tvarka yra, bet mažose bendrijose, kurios nepajėgios samdyti buhalterių, reikia nustatyti pačią elementariausią buhalterinės apskaitos vedimo tvarką.

Respublikoje nėra tokios organizacijos, kurioje būtų sukaupti duomenys apie sodininkų bendrijas, kiek bendrijose yra sklypų, kiek pastoviai gyvenančių ir t. t. Savivaldybės į sodininkų bendrijas žiūri labai skirtingai, dalis visiškai sodininkais nesirūpina, todėl ir nežino tikros padėties.

Neišspręstas sodininkų bendrijoms priklausančių elektros linijų pardavimas Rytų ir Vakarų skirstomiesiems tinklams. Reikėtų vieną karta apsispręsti: jei Lietuvoje nėra jėgos ir priemonių pažaboti skirstomųjų tinklų savivaliavimą – tai reikia oficialiai tai pripažinti, jei yra galimybė įvesti tvarką – tai reikia rimtai tuo užsiimti.

Labai keista ir dideles abejones kelia kai kurių Ūkio ministerijos darbuotojų pozicija dėl sodininkų elektros tinklų pardavimo.

Sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas
Eidigintas Germanavičius

 


 

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.