Netinkamai tvarkomų nuotekų namų šeimininkams nuslėpti nebepavyks – ruošiama gudri sistema

2021-04-21 20:03 Lrytas.lt tinklalapyje buvo publikuotas straipsnis „Netinkamai tvarkomų nuotekų namų šeimininkams nuslėpti nebepavyks – ruošiama gudri sistema“ (žemiau pateikiama jo ištrauka).


Aplinkos ministerijos kuriama Nuotekų tvarkymo informacinė sistema (NTIS) padės saugoti šalies vandens telkinius nuo taršos individualiai tvarkomomis nuotekomis ir pagerinti jų būklę. Joje fiksuojami duomenys aiškiai parodys, kaip sklypo savininkas tvarko nuotekas, ar neviršija taršos normų.

Sistemoje bus pažymėtos individualių nuotekų tvarkymo įrenginių vietos ir informacija apie juos. Pavyzdžiui, nurodytas įrenginio tipas, kada išsiurbtos nuotekos ir kur nuvežtos sutvarkyti, kada įrenginys aptarnautas, ar jį patikrino valstybinės aplinkos apsaugos kontrolės pareigūnai ir pan.

Šiuo metu nuotekas individualiai tvarko beveik ketvirtadalis (apie 23 proc.) šalies gyventojų. Vieni naudojasi biologinio valymo įrenginiais, kiti nuotekas kaupia rezervuaruose arba septikuose – požeminėse talpose su biologinio ar mechaninio valymo sistema.

Dalis šių priemonių naudojamos netinkamai, todėl teršiama aplinka. Vis dar nemažai gyventojų nuotekas leidžia į rezervuarus. Dauguma iš jų įrengti gana seniai, yra nesandarūs ar per mažos talpos. Jeigu talpos neužtenka, nuotekas siurbti reikia itin dažnai. O tai reikalauja ir laiko, ir papildomų išlaidų.
 

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.