Teisinis chaosas ar sąmoningas neveikimas?

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos svetainėje 2019-07-09 publikuotas Seimo LVŽS frakcijos nario Roberto Šarknicko straipsnis „Sodininkų bendrijų kelių tvarkymas: teisinis chaosas ar sąmoningas neveikimas?“ (pateikiamas žemiau).

Lietuvos Respublikos Seime 2014 m. gruodžio 11 d. buvo priimtos Sodininkų bendrijų įstatymo pataisos, pagal kurias nuo 2015 m. liepos 31 d. bendrijos prašymu toje teritorijoje esanti savivaldybė Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka turėjo perimti ar patikėjimo teise valdyti ir tvarkyti bendrijų bendrojo naudojimo žemės sklypus, naudojamus keliams (gatvėms) eksploatuoti ar tiesti, ar žemės sklypus su esančiais keliais (gatvėmis).… [SKAITYTI TOLIAU]

Sodininkų keliai – tarsi nereikalinga podukra

Panevėžio laikraštyje „Sekundė“ 2019-05-10 publikuotas Linos Dranseikaitės straipsnis „Sodininkų keliai – tarsi nereikalinga podukra“ (pateikiamas žemiau).

Susisiekimo ministerija baksnoja į savivaldybes, kad šios nesirūpina sodininkų bendrijose esančiais keliais. Nors šiemet iš rezervinės Kelių priežiūros ir plėtros programos tam numatyta paskirstyti 3,76 mln. eurų, neva dėl pastarųjų pasyvumo net milijonas eurų taip ir liko nepanaudotas. Tačiau savivaldybės tikina, kad jų rankos surištos – daugelio sodininkų bendrijų keliai iki šiol joms nepriklauso, tad ir finansavimo jiems tvarkyti prašyti negalinčios.… [SKAITYTI TOLIAU]

Apie atliekų tvarkymą

Portale DELFI publikuotas 2019-03-15 Petro Čimbiro straipsnis “Atliekų sistemoje tvyro chaosas – siūlome išeitį” (pateikiamas žemiau).

Vyriausybės nutarimu, visoms šalies savivaldybėms buvo rekomenduota nuo 2017 m. sausio 1 d. taikyti pakeistas vietinės rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisykles. Naujovė, kuomet įmoka už komunalines atliekas atskirta į pastoviąją bei kintamąją dedamąsias, įnešė daug chaoso, nesusipratimų, o galiausiai – gyventojų pasipiktinimų, naujų ar didesnių mokesčių.… [SKAITYTI TOLIAU]

Ar atliekų konteinerius kabins kaip inkilus?

Laikraštyje „Valstietis” 2019-02-27 publikuotas Vidos Tavorienės straipsnis „Ar atliekų konteinerius kabins kaip inkilus?“ (pateikiamas žemiau).

Neslopsta žmonių pasipiktinimas dėl užpernai įsigaliojusios dvinarės komunalinių atliekų rinkliavos sistemos, pagal kurią daug savivaldybių įpareigojo gyventojus mokėti ne tik už realias atliekas, bet ir turimus pastatus. Panevėžio rajono sodininkai atakuoja savo valdžią ir prašo paaiškinti, kodėl jie verčiami mokėti už nesuteiktas paslaugas – konteinerių soduose nėra, jų net nėra kur pastatyti, o sąskaitos išrašomos. Vietos valdininkai prisipažįsta suklydę, tačiau skėsčioja rankomis – mokestį bet kuriuo atveju teks mokėti.… [SKAITYTI TOLIAU]

Delfi apie sodų kelius

Portale DELFI publikuotas 2017-05-29 Kęstučio Bacvinkos straipsnis „Sodininkai nori kelių, valdininkai – ramybės“ (pateikiamas žemiau).

Dar neįsibėgėjus Seimo naujos kadencijos darbui, į Aplinkos apsaugos komitetą dėl įsisenėjusių problemų kreipėsi sodininkų bendrijos.

Pasirodo, sodininkai jau daugelį metų varsto institucijų duris, siekdami, kad bendrijų teritorijose esantys keliai būtų perduoti savivaldybėms, atlikti kiti būtini infrastruktūros darbai. Tačiau atsakingos institucijos, nenorėdamos imtis atsakomybės ir spręsti problemų iš esmės, jas permeta viena kitai taip nieko ir neveikdamos.… [SKAITYTI TOLIAU]