Reikalavimai statiniams ir želdiniams sodininkų bendrijose

Sodininkų bendrijose neretai kyla nepasitenkinimų ir konfliktų tarp gretimų sklypų savininkų dėl įvairiausių priežasčių. Bene dažniausios jų – per arti kaimyninio sklypo ribos pastatyti statiniai bei pasodinti želdiniai.

Pavyzdžiui, sodininkas savo sklype pasisodina eilę tujų, jo manymu, „pakankamai toli“ („net per gerą pusmetrį“) nuo kaimyno ribos ir informuoja pastarąjį jau „post factum“. Laikui bėgant, išaugusios tujos pradeda kaimynui užstoti saulę, jų šakos lieka nekarpomos ir toliau bujoja į kaimyno teritoriją, vis labiau aštrindamos konfliktą.… [SKAITYTI TOLIAU]

Patarimai sodininkams sausringą vasarą

Kokia bebūtų priežastis, akivaizdu, kad klimato kaita jau paveikė Lietuvą. Neseniai išgirstas posakis „trys kartai iš eilės – dar sutapimas, o keturi – jau tendencija“ puikiai apibūdina mūsų situaciją. Tai turbūt jau ketvirta iš eilės sausa ir karšta vasara Lietuvoje. Ir ką gi tai reikštų sodininkystei? Nejaugi šaltos ir drėgnos Lietuvos vasaros jau yra praeities reikalas? O jeigu ir taip, tai kaip mes galėtume prisitaikyti prie pakitusių klimato sąlygų (sausros streso) ir pakeisti mūsų nusistovėjusius sodininkystės bei daržininkystės metodus?… [SKAITYTI TOLIAU]

Lapkričio mėnesio darbai

9-sis iš 9 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Darbai sode ir darže

• Jei turite mėšlo, išmėtykite krūvelėmis sode. Po jomis žiemoti susirenka kurkliai. Kai pašals, mėšlą išsklaidykite. Taip kenkėjai žus.
  • Sugrėbkite nukritusius lapus, atliekas. Juos palikus per žiemą gali iššusti žolė.
  • Prieš šalčius nubaltinkite vaismedžių kamienus bei skeletines šakas.
  • Kruopščiai apriškite medelius. Jokiu būdu nenaudokite polietileno plėvelės, nes susirinkęs vanduo prasidėjus šalčiams suledėja ir perdreskia žievę. Galite naudoti eglišakes, šaknis pridenkite durpėmis ir mėšlu.
[SKAITYTI TOLIAU]

Spalio mėnesio darbai

8-sis iš 9 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Darbai sode ir darže

Kompostą apversti, dalį jo panaudoti kaip šildančią daržo dangą.
Žolę nupjauti,  sodą išgrėbti. Vazonus greitai reikės uždengti nuo šalčio, o konkrečius gumbasvogūnius – sudėti į dėžes su durpėmis ir laikyti vėsioje vietoje. Šiltnamyje reikia nuskinti paskutinius pomidorus, o šiltnamį išvalyti. Galbūt reikia pasodinti naujus augalus – vaismedžius ir vaiskrūmius.

Kad ateinantį pavasarį būtų lengviau ravėti reikia išrauti paskutines piktžoles. Jei darže nėra paaukštintų lysvių, o dirva susigulėjusi bei molinga, reikėtų dirvą apversti.… [SKAITYTI TOLIAU]

Rugsėjo mėnesio darbai

7-sis iš 9 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Darbai sode

• Skinkite rudeninius obuolius ir kriaušes. Nuo medžių nuskinkite ligotus vaisius ir tuoj pat sunaikinkite. Ant tokių vaisių ligos sukėlėjai vystosi toliau ir plinta.
  • Nuskynę obuolius, nuimkite atramas, kuriomis buvote parėmę šakas, o vaismedžius patręškite srutomis, mėšlu ar fosforo, kalio trąšomis. Apžiūrėkite vaismedžių žievę, surinkite ir sunaikinkite vaisgraužių vikšrus. Nugnybkite sparčiai augančių jaunų obelų ir kriaušių ūglius bei išpjaukite ligotas ir nusilpusias derančių vaismedžių šakas.
[SKAITYTI TOLIAU]