Sodininkų keliai įstrigo ministrų stalčiuose

LR sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 2, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 27 straipsnių ir penktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo ir įstatymo papildymo 22(1) straipsniu įstatymo (įstatymo Nr. XIII-2647) antroje dalyje kalbama apie sodininkų bendrijų teritorijose esamų kelių perdavimą savivaldybėms. Iki 2019-12-31 LR Vyriausybė turėjo priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius aktus. Deja, įstatyme nurodytu laiku šie įgyvendinamieji aktai nepasirodė.

Norėdama sužinoti, kada gi pasirodys įstatymo Nr. XIII-2647 įgyvendinamieji teisės aktai ir kas juos ruoš, 2020-01-21 Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija (LSBA) kreipėsi raštu Nr. 20–01 į LR Vyriausybės kanclerį A. Stončaitį. 2020-01-31 LSBA gavo atsakymą, kad įgyvendinamuosius teisės aktus pavesta ruošti LR aplinkos ministerijai (susirašinėjimo dokumentas pateikiamas žemiau).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

LR aplinkos ministerija 2020-02-14 mums atrašė, kad jokių SBĮ pakeitimo įstatymo (Nr. XIII-2647) įgyvendinamųjų teisės aktų neruoš (žr. žemiau iš Aplinkos ministerijos 2020-02-14 gautą raštą).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Po eilės raginimų ir skambučių, LR Vyriausybės kanceliarija suorganizavo du pasitarimus, kuriuose buvo apsvarstytos galimybės, kaip galima būtų perduoti savivaldybėms sodininkų teritorijose esančius kelius.

Vyriausybės kanceliarijoje 2020-09-23 įvykusiame pasitarime dėl sodininkų bendrijų problemų (atsisiųsti pasitarimo protokolą) buvo nutarta:
1. Pasiūlyti Žemės ūkio ministerijai Sodininkų bendrijų įstatymo 6 straipsnio 1 dalies pakeitimo įstatymo projektą pateikti derinti sodininkų bendrijoms ir jų atstovams.
2. Prašyti Žemės ūkio ministerijos kartu su Aplinkos ministerija išnagrinėti galimybę, kad sodo teritorijos suplanavimo projektai (generaliniai planai) būtų prilyginami teritorijų planavimo dokumentams.
3. Pasiūlyti Žemės ūkio ministerijai inicijuoti bandomuosius projektus savivaldybėse, kurios sutiktų, kad Nacionalinė žemės tarnyba perduotų sodininkų bendrijų kelius savivaldybėms valdyti patikėjimo teise.
4. Siūlyti sodininkų bendrijoms aktyviai bendradarbiauti su savivaldybėmis, dalyvauti rengiant savivaldybių geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros planus, kurie turi būti parengti iki 2021 m. kovo 1 d.

Deja, dar iki šiol nė vienas punktas nėra įvykdytas – matomai, dėl LR žemės ūkio ministerijos vadovų sąmoningo delsimo ir įpareigojimų nevykdymo.

LR Konstitucijoje parašyta, kas įstatymus vykdyti privalo visi Lietuvos piliečiai. Tačiau, pasirodo, kad nuo įstatymų vykdymo Lietuvoje yra atleisti LR Vyriausybės kancleris ir kai kurie jos ministrai.

Gerbiami sodininkai, tikėkimės, kad nauja LR Vyriausybė ir naujai išrinktas Seimas išspręs sodininkų problemas…

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos garbės pirmininkas
Eidigintas Germanavičius

Parašykite komentarą