Siūlomi terminai sodininkų kelių perdavimui

2021 m. vasario 19 d. ELTA tinklaraštyje pasirodė Seimo narės Astos Kubilienės pranešimas žiniasklaidai: „Nustatyti terminai baigti sodų bendrijose gyvenančių miestiečių diskriminavimą“. Pranešimo tekstas, o taip pat siūlomo LR sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 6, 16 straipsnių pakeitimo įstatymo projekto tekstas, aiškinamasis raštas ir lyginamasis variantas bei LR sodininkų bendrijų įstatymo šiuo metu galiojanti suvestinė redakcija nuo 2020-01-01 pateikiami žemiau.

Šią savaitę Seimo narė Asta Kubilienė registravo Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas, kuriomis siekia pašalinti prielaidas savivaldybėms vilkinti kelių perdavimo procesą, nepagrįstai atidedant protokolų pasirašymą ir vengiant sodininkų bendrijų kelių perėmimo. Šiomis įstatymo pataisomis nustatomi kelių perdavimo proceso galutiniai terminai, laikantis kelių perdavimo prioritetų eilės ir ketinimų protokole nustatytų sąlygų.

Praeitoje Seimo kadencijoje Seimas pritarė A. Kubilienės rengtoms pataisoms dėl laipsniško sodininkų bendrijų kelių perdavimo savivaldybėms. Deja, praktikoje susiduriama su savivaldybių administracijų bandymu apeiti šiuo metu galiojantį reglamentavimą ir išvengti sodininkų bendrijų kelių perėmimo, nepaisant to, kad bendrojo naudojimo žemė sodininkų bendrijos teritorijoje yra valstybės nuosavybė, o Vyriausybė tam yra skyrusi atitinkamą finansavimą. Todėl būtent savivaldybėms, o ne sodų bendrijoms tenka pareiga užtikrinti kelių ir gatvių įregistravimą Nekilnojamojo turto registre, perimti jas ir jomis rūpintis.

Įstatymo projekte taip pat numatyta, kad pranešimai apie bendrijos susirinkimus gali būti skelbiami ne tik sodininkų bendrijos skelbimų lentose, bendrijos interneto puslapyje, bet ir savivaldybės, kurios teritorijoje yra sodininkų bendrija, interneto svetainėje.

Nepamirškime, kad sodų bendrijose Lietuvoje gyvena apie 0,5 milijono piliečių. Nei daug nei mažai – kas penktas iš mūsų visų!

Seimo narė Asta Kubilienė
Mob. 8 698 42 255