Dėl susirinkimų sodininkų bendrijose karantino metu

Koronaviruso plitimui ne!

Sutinkamai su Vyriausybės nutarimo Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo 2.2.8 punktu, draudžiami visi „organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, išskyrus […] renginius atvirose ir uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 150 […] dalyvių […], kurie organizuojami ir vykdomi renginio organizatoriams užtikrinant […] dalyvių registravimą bei kontroliuojant […] dalyvių patekimą į renginio vietą, […] dalyviams renginį stebint tik iš sėdimųjų vietų, […] dalyviams viso renginio metu dėvint kaukes, […] bei užtikrinant kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas […] sąlygas. Renginius uždarose erdvėse leidžiama organizuoti, kai užpildoma ne daugiau kaip 30 proc. visų sėdimųjų vietų […]“.

Tai reiškia, kad sodininkų bendrijos narių susirinkimo metu jo organizatoriai (valdyba, iniciatyvinė grupė ar revizorius) turi užtikrinti, kad susirinkime dalyvautų ne daugiau nei 150 dalyvių, kurie renginį stebėtų tik iš sėdimųjų vietų ir viso renginio metu dėvėtų kaukes. Taip pat, susirinkimo dalyviai privalo sėdėti nutolę vienas nuo kito ne mažesniu kaip dviejų metrų atstumu.

Nors ir 150 dalyvių būtų lyg ir pakankamas net ir didelėms bendrijoms dalyvių skaičius, reta bendrija turi galimybę suorganizuoti tokį susirinkimą 1500 m² (150 x 10 m²) plote (vos ne ketvirtis futbolo lauko!), todėl susirinkimą reikėtų planuoti išnuomotoje didelėje salėje ar atviroje erdvėje (pvz., mokyklos stadione). Akivaizdu, kad sodininkų bendrijoms užtikrinti visas visuomenės sveikatos saugos sąlygas yra labai sunku (arba praktiškai neįmanoma), net jei ir bendrijai reikia ne vėliau kaip per 4 mėnesius nuo financinių metų pabaigos sušaukti narių susirinkimą (ypač rinkiminį).

Sodininkų bendrijų įstatymo (SBĮ) 15.5 ir 16.8 punktai numato, kad bendrijos nariai dėl susirinkime svarstomų klausimų gali balsuoti iš anksto raštu arba sprendimus priimti ir nesušaukus susirinkimo, tačiau turi raštu pareikšti nuomonę apie savo sprendimą bendrijos įstatų nustatyta tvarka.

Todėl, kad nesustotų sodininkų bendrijos veikla, galima organizuoti balsavimą raštu vienu ar keliais svarbiausiais darbotvarkės klausimais (pvz., pajamų ir išlaidų sąmatos tvirtinimas, valdybos rinkimas), o pasibaigus karantinui – įprastinį narių susirinkimą, kuriame jau bus svarstomi likusieji darbotvarkės klausimai.

Pažymėtina, kad tuo gali pasinaudoti tik tos sodininkų bendrijos, kurių įstatuose yra numatyta balsavimo raštu, nesušaukus narių susirinkimo, tvarka. Tokia tvarka buvo nustatyta 2008-11-11 priimtame SBĮ pakeitimo ir papildymo įstatyme, todėl anksčiau nei 2009 m. priimtuose bendrijos įstatuose jos tikrai nebus. Tokiu atveju, būtina sulaukti karantino pabaigos.

Galiojančios ir ankstesnių LR Vyriausybės nutarimo Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo suvestinių redakcijų sąrašą galite rasti čia.

COVID-19 statistiką Lietuvoje rasite čia.
Laipsniško taikomų karantino režimo ribojimų keitimo planą rasite čia.

Komentarai

Dėl susirinkimų sodininkų bendrijose karantino metu — 2 komentarai

1. Kiek suprantu žmonėms turintiems Galimybių pasą arba Europos žaliąjį sertifikatą karantino ribojimai nėra taikomi. Tiek lauke, tiek viduje, bet kokių susibūrimų metu, tokių asmenų skaičius nėra ribojamas.

• Deja, jiems dar išlieka apribojimai uždarose erdvėse karantino metu.