Naujas įrankis sodininkų bendrijų pirmininkams

2019 m. balandžio 6 d.​​ Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos (LSBA) narių susirinkimo metu buvo patvirtintas naujos LSBA interneto svetainės projektas, pagal kurį naujoji svetainė, be įprastinės naujienų, pranešimų bei nutarimų paskelbimo galimybės, turėtų ir papildomas funkcijas ne tik savo, bet ir jos narių, sodininkų bendrijų, svetainėms.

Tokia „WordPress“ multisvetainė yra sėkmingai sukurta ir jau talpina savyje pirmąsias sodininkų bendrijų svetaines. Šios svetainės savo funkcionalumu ir išvaizda niekuo nesiskiria nuo atskirai valdomų „WordPress“ svetainių.… [SKAITYTI TOLIAU]

Seime svarstytas Sodininkų bendrijų įstatymo projektas

Seimo 2019 m. lapkričio 14 d. vakariniame posėdyje darbotvarkės klausimu 2-5 svarstytas Sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 2, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 27 straipsnių ir penktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo ir Įstatymo papildymo 22(1) straipsniu įstatymo projektas (Nr. XIIIP-2277(7)).

Dokumento tekstą rasite čia.

Pasibaigus svarstymui, įvyko balsavimas dėl pritarimo projektui. Balsavo 86 iš 89 užsiregistravusiųjų Seimo narių: už – 59, prieš – 4, susilaikė – 23.… [SKAITYTI TOLIAU]

Seimo komitete svarstytas Sodininkų bendrijų įstatymo projektas

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto 2019 m. lapkričio 5 d. posėdyje svarstytas Sodininkų bendrijų įstatymo Nr. IX-1934 2, 6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 27 straipsnių ir penktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo ir Įstatymo papildymo 22(1) straipsniu įstatymo projektas.

Svarstant pasiūlymus Sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimams, nutarta nepritarti Seimo kanceliarijos Teisės departamento siūlymui nereglamentuoti sodininkų kelių pločio, nes dauguma sodininkų kelių pagal jų faktinį plotį neatitinka Kelių įstatyme keliamų reikalavimų ir tokių kelių platinimas būtų komplikuotas bei, vertinant šalia jų susiformavusią sklypų struktūrą, užsitęstų neribotą laiką.… [SKAITYTI TOLIAU]

Reikalavimai statiniams ir želdiniams sodininkų bendrijose

Sodininkų bendrijose neretai kyla nepasitenkinimų ir konfliktų tarp gretimų sklypų savininkų dėl įvairiausių priežasčių. Bene dažniausios jų – per arti kaimyninio sklypo ribos pastatyti statiniai bei pasodinti želdiniai.

Pavyzdžiui, sodininkas savo sklype pasisodina eilę tujų, jo manymu, „pakankamai toli“ („net per gerą pusmetrį“) nuo kaimyno ribos ir informuoja pastarąjį jau „post factum“. Laikui bėgant, išaugusios tujos pradeda kaimynui užstoti saulę, jų šakos lieka nekarpomos ir toliau bujoja į kaimyno teritoriją, vis labiau aštrindamos konfliktą.… [SKAITYTI TOLIAU]