Karantinas pratęsiamas iki balandžio 13 dienos

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2020-03-25, atsižvelgdama į kintančią situaciją ir epidemiologų rekomendacijas, nusprendė pratęsti karantino laikotarpį iki š. m. balandžio 13 dienos. Viešose vietose rekomenduojama būti tik su burną ir nosį dengiančiomis apsauginėmis priemonėmis, patikslinta parkų ir atvirų erdvių lankymo bei apsipirkimo prekybos vietose tvarka. Skaityti toliau

LSBA rekomenduoja atidėti visuotinius narių susirinkimus

Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paskelbus koronaviruso protrūkį pandemija, Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija rekomenduoja atidėti visuotinius bendrijų narių susirinkimus bendrijose, įprastai vykstančius sodininkų bendrijose pavasarį (turinčius įvykti 4 mėnesių laikotarpyje po finansinių metų pabaigos) iki neapibrėžto termino (kol viruso pandemija nebus atšaukta). Nerimą kelia 2020-03-11 anglų kalba pasirodęs straipsnis „Testai rodo, kad naujas virusas ant kai kurių paviršių išgyvena iki 3 dienų“. Jo santrauką lietuvių kalba pateikiame žemiau.Skaityti toliau →

Vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą Kauno rajone

Kauno rajone keičiasi daug metų galiojusi komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo tvarka. Nuo 2020 m. balandžio 1 d. turimos komunalinių atliekų tvarkymo sutartys su UAB „Ekonovus“ ir UAB „Kauno švara“ tampa negaliojančiomis, o naujos nebus sudaromos. Komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas visoje Kauno rajono savivaldybės teritorijoje nuo šiol teiks tik UAB „Kauno švara“ (surinkimo grafikai). Antrinių žaliavų surinkėjas nesikaičia – seniūnijose esančius bendro naudojimo antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, taip pat individualių namų valdų savininkams išdalintus pakuočių atliekų surinkimo konteinerius, ir toliau, nustatytu grafiku, aptarnaus UAB „Ekonovus“.… Skaityti toliau →

Lietuviškos šventės balandį

4-sis iš 4 įrašų serijoje Lietuviškos šventės

Senoviški lietuviški balandžio pavadinimai: žiedų, sultekis, velykų, karvelinis.

Balandžio 1 d. – Melų, juokų diena
Balandžio 4 d. – Šv. Izidorius, Pirmosios vagos diena
Balandžio 13 d. – Verbų (palmių) sekmadienis
Balandžio 18 d. – Šv. Apolonija
Balandžio 20 d. – Šv. Velykos
Balandžio 22 d. – Pasaulinė žemės diena
Balandžio 23 d. – Ganiklio diena, Šv. Jurgis, Jorė
Balandžio 25 d. – Daržų diena, Šv. Morkus

Balandis

4-sis iš 4 įrašų serijoje Mėnesiai

Balandis – ketvirtas metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių. Jį sudaro 30 dienų. Lotyniškas mėnesio pavadinimas Aprīlis kildinamas iš senovės etruskų žodžio Apru, reiškiančio ‘Afroditė’.

Keliamaisiais metais balandis prasideda ta pačia savaitės diena kaip sausis, ne keliamaisiais – kaip liepa.

Seniau balandis vadintas – Žiedų, Karvelio, Sultekis, Mildvinis.

Balandžio mėnesio darbai

3-sis iš 3 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Baigiame genėti vaismedžius

Galima nupjauti per tankiai augančius vaismedžius. Tankus sodas – tai grybinių ligų ir kenkėjų lizdas. Vaismedžius raunant iš dirvos būtina pašalinti kuo daugiau šaknų. Pūvančios šaknys dirvoje palieka nuodingų medžiagų ir dėl to naujai pasodinti medeliai blogai auga.

Išėjus pašalui ir žemei kiek pradžiuvus, sodinami prikasti ar įsigyti medeliai. Prieš sodinimą gerai apžiūrėti medelių šaknis, įsitikinti, ar neapgraužtos, ar nėra gumbų, patrumpinti per ilgas šaknis.

Išretinami per tankiai augantys serbentų krūmai, šalinamos serbentinių erkučių apniktos šakos (tokias šakeles galima atpažinti iš išpūstų pumpurų). Pašalintos šakas reikia tuojau pat sudeginti. Retinami ir iš viso šalinami derėję aviečių stiebai. Sodas purškiamas 3 proc. koncentracijos nitrafeno tirpalu (uogakrūmiai – 2,5 proc), pradedama skiepyti. Pirmiausia skiepijamos jaunos vyšnaitės, slyvos bei trešnės.