Sodininkų bendrijų narių susirinkimams karantino apribojimai nebetaikomi

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija gavo atsakymą į savo užklausimą dėl sodininkų bendrijų visuotinių narių susirinkimų vykdymo karantino metu. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, susipažinusi su paklausimu, pateikė sekančią informaciją.

Karantinas pratęstas iki 2020-06-16

Vyriausybė, atsižvelgusi į epidemiologinę situaciją šalyje, 2020-05-27 posėdyje priėmė sprendimą pratęsti karantino režimą iki 2020-06-16, toliau švelninant karantino sąlygas. Numatyta, kad nuo birželio 1 d. bus didinamas leistinas žiūrovų ir dalyvių skaičius renginiuose bei ilginamas restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų darbo laikas.

Birželis

6-sis iš 6 įrašų serijoje Mėnesiai

Birželis yra šeštasis metų mėnuo pagal Grigaliaus kalendorių. Jį sudaro 30 dienų. Lotyniškas mėnesio pavadinimas Iūnius kildinamas iš deivės Junonos vardo.

Lietuviški pavadinimai – Beržė, Jaunis, Mėšlinis, Sėtinis, Visjavis.

Birželis prasideda savaitės diena, nesutampančia su jokiu kitu mėnesiu.

Birželį dienos ilgumas yra ~17 valandų, todėl tai yra šviesiausias metų mėnuo. Vidutinė mėnesio oro temperatūra 15,4 °C, tačiau kartais gali pakilti iki 31-34 °C, o dirva sušilti iki 52-55 °C. Retkarčiais birželį pasitaiko šalnų, kurių metu naktį temperatūra nukrenta iki -3 °C. Vėlyviausios šalnos 1959 m. birželio 20 d. užfiksuotos Varėnoje. Karščiausia temperatūra, užfiksuota birželį +35 °C (Druskininkuose, 1885 m), šalčiausia -2,8 °C (1977 m. Šventojoje).

Buhalterinės apskaitos paslaugos

Sodininkų bendrijų vadovų dėmesiui!

B. Šmitaitės įmonė, atliekanti sodininkų bendrijų buhalterinę apskaitą, siūlo:
– asociacijos nariams buhalterinę apskaitą su nuolaida;
– laiku ir kokybiškai atliekamas buhalterinės apskaitos paslaugas;
– pinigų iš sodininkų surinkimą:
    – B. Šmitaitės įmonės patalpose;
    – sumokant į bendrijos sąskaitą internetu;
    – sumokant „Perlo“ terminale;
– Kitas paslaugas: sąmatų ruošimo, teisines, organizacines, raštvedybos ir pan.

Birželio mėnesio darbai

4-sis iš 4 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Darbai sode

• Birželio antroje pusėje galima išlaužyti vilkūgius. Jei to nepadarysime, vėliau juos reikės išpjauti arba iškirpti. Toks darbas pareikalaus daugiau laiko ir neretai paskatins naują vilkūgių augimą.
  • Birželio viduryje ir antroje pusėje rekomenduojama apriboti vaismedžių aukštį. Paprastai viršūnė pašalinama virš silpniau išsivysčiusios šoninės šakelės. Vien genėdami aukštaūgio vaismedžio nepadarysime žemaūgiu.
  • Patikrinkime perskiepytus vaismedžius. Įskiepis jau turi būti prigijęs. Jam augti sudarykime palankias sąlygas – apgenėkime stelbiančias šakas, saugokime nuo ligų ir kenkėjų.
  • Kad vaismedžiai kasmet derėtų ir užaugintų gražius vaisius, geriausia specialiais preparatais praretinti žiedus. Dar ne vėlu retinti užuomazgas. Kuo anksčiau tai padaroma, tuo mažiau vaismedžiai pramečiuoja. Sodininkai mėgėjai, auginantys žemaūgius vaismedžius, užuomazgas gali išretinti rankomis. Žiedyne palikite po 1–2 geriausiai išsivysčiusias užuomazgas. Vėliau, jei reikės, galėsite praretinti dar kartą. Obuoliu tapsiančios užuomazgos turėtų likti kas 10–15 cm viena nuo kitos. Obuolių ant obels bus mažiau, tačiau jie užaugs didesni ir gražesni.