Lietuviškos šventės spalį

8-sis iš 8 įrašų serijoje Lietuviškos šventės

Senoviški lietuviški spalio pavadinimai: vėlinis, visagalis, septintinis, lapkristis, spalinis.

Spalio 4 d. – Šv. Pranciškus
Spalio 7 d. – Šv. Marija Rožančinė
Spalio 8 d. – Šv. Brigita
Spalio 21 d. – Šv. Uršulė
Spalio 28 d. – Simajudas

Šis mėnuo – svarbių pokyčių gamtoje metas. Pirmosiomis jo dienomis vidutinė temperatūra nukrenta žemiau 10 °C, o paskutinėmis – ir žemiau 5 °C. Tai sustabdo augalų vegetaciją, jie pradeda ruoštis žiemos miegui. Mėnesio viduryje šalnos nukrečia auksą nuo medžio šakų. Spalio vidurys – pats žąsų traukimas į pietus.

Spalio mėnesio darbai

8-sis iš 8 įrašų serijoje Mėnesio darbai

Darbai sode ir darže

Kompostą apversti, dalį jo panaudoti kaip šildančią daržo dangą.
Žolę nupjauti,  sodą išgrėbti. Vazonus greitai reikės uždengti nuo šalčio, o konkrečius gumbasvogūnius – sudėti į dėžes su durpėmis ir laikyti vėsioje vietoje. Šiltnamyje reikia nuskinti paskutinius pomidorus, o šiltnamį išvalyti. Galbūt reikia pasodinti naujus augalus – vaismedžius ir vaiskrūmius.

Kad ateinantį pavasarį būtų lengviau ravėti reikia išrauti paskutines piktžoles. Jei darže nėra paaukštintų lysvių, o dirva susigulėjusi bei molinga, reikėtų dirvą apversti. Dirva taps lengvesnė, jei pabarstysite smėlio ir truputį komposto. Jei jūsų dirva smėlinga, gausiai pabarstykite  komposto ir durpių. Dirvą purenti kultivatoriumi nerekomenduojama. Naudokite kastuvą. Kultivatorius suardo dirvos purumą. Dirva turėtų būti panaši į duonos trupinius. Po purenimo kultivatoriumi, dirva atrodo puikiai, tačiau greitai sukrenta, joje sumažėja deguonies kiekis. Norėdami išvengti vejoje augančių samanų, pašalinkite visus nukritusius lapus ir supuvusius vaisius.

Vyriausybės posėdis ir pasitarimas 2020-09-02

2020 m. rugsėjo 2 d. 13.30 val. įvyko Vyriausybės posėdis ir pasitarimas, kuriame svarstytas klausimas „7. Dėl leidimo naudoti žemės gelmių išteklius ar žemės gelmių ertmes“.

Pranešėjai: aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, žemės ūkio ministras Andrius Palionis, dalyvaujant patarėjui Vaidui Talačkai. Klausimo medžiaga:
G-11796_(PDF)_Dėl žemės gelmių išteklių LRV.docx.pdf
G-11796_LRV pasitarimo protokolinis sprendimo projektas.docx

Visą Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020-09-02 (13:30) pasitarimo vaizdo įrašą galite matyti čia: https://www.youtube.com/watch?v=3U2EjO3KZdQSkaityti toliau →

Lietuviškos šventės rugsėjį

7-sis iš 8 įrašų serijoje Lietuviškos šventės

Senoviški lietuviški rugsėjo pavadinimai: paukštlėkis, vėsulinis, šilų, rudeninis, rudugys, viržių, rujos, strazdinis, sėjos, veselinis, vesulis.

Rugsėjo 8 d. – Sėmenė, Šilinė
Rugsėjo 14 d. – Šv. Kryžiaus išaukštinimo diena
Rugsėjo 21 d. – Alutinis, šv. Matas
Rugsėjo 22 d. – Rudens lygiadienis
Rugsėjo 29 d. – Dagos diena, Dagotumės, Mykolinės, pereinama prie žiemos laiko

Saulė vis žemiau užkopia, dienos – trumpyn. Medžiai ima puoštis rudens spalvomis. Tai – derliaus mėnuo. Laukai, sodai, miškai džiugina gėrybėmis. Paukščiai telkiasi į pulkus, ruošdamiesi kelionėn.