PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA ISLANDIJA, LICHTENŠTEINAS IR NORVEGIJA PAGAL EEE IR NORVEGIJOS FINANSINIUS MECHANIZMUS
PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA LIETUVA
PirAntTreKetPenŠešSek

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnei
Irenai Šiaulienei.

2014-09-16,   Nr. 14 – 11

Gerbiami seimo nariai, norime atkreipti Jūsų dėmesį į sodininkų bendrijų ir pačių sodininkų padėtį Lietuvoje. Šiuo metu yra apie 1370 sodininkų bendrijų, apie 2 28000 sklypų, gyvena, užsiima sodininkyste arba poilsiu apie 0,5 milijono gyventojų.
Mėgėjų sodus pradėjo kurti gamyklos, įvairios organizacijos 1949 m., buvo skiriamos lėšos sodų kūrimui , skiriama materialinė parama patiems sodininkams. Ta veikla pagrinde užsiėmė profsąjungos.
Po nepriklausomybės atgavimo nebeliko organizacijų, jų profsąjungų, kurios šefuodavo sodininkus. Sodininkai tapo niekam nereikalinga visuomenės dalis. Dabar sodininkų bendrijų teritorijų nerasite savivaldybių svetainių žemėlapiuose, miestų teritorijose sodininkų adresai yra tų miestų gatvės, o rajonų sodininkai yra kaimo gyventojai, turintys to kaimo adresus, tačiau nei miestuose, nei rajonuose teisės neprilygsta vietinių gyventojų teisėms. Savivaldybės ir jų seniūnijos nežino kas darosi sodininkų bendrijos teritorijoje: nevykdoma kelių priežiūra, nesprendžiami vandens tiekimo ir nuotėkų klausimai. Kaimo teritorijoje gyvenantys sodininkai neturi teisės gauti kompensacijų už šiferinių stogų keitimą, neturi teisės gauti ES paramą, negaunama finansinės paramos iš savivaldybių, nors Sodininkų bendrijų įstatymas Nr. XIP – 1934, 28 str. kalba, kad savivaldybės gali padėti sodininkų bendrijoms. Ne visos savivaldybės žino apie sodininkų bendrijas, kiek jose gyvena žmonių, kiek yra vaikų, ar visi lanko mokyklas. Žinomi tik gyvenamą vietą deklaravę žmonės, kad galėtų jiems atnešti kvietimus dalyvauti rinkimuose.
Tiesa, yra išleistas Sodininkų bendrijų įstatymas XIP – 1934, kuris eilę kartų buvo pildomas pataisomis, tačiau rimtų pataisų, gerinančių sodininkų buitį nebuvo.
2012 m. liepos mėn. 13 d., įstatyme XIP-1934, 6 str. nurodoma kad sodininkų bendrijų teritorijoje vidaus kelius turi perimti savivaldybės, o perėmimo tvarką nustato Vyriausybė ar jos įgaliota institucija. Įstatyme yra:
*Pastaba. 6 straipsnio 1 dalies nuostatos dėl bendrijos bendrojo naudojimo žemėje esančių vidaus kelių perdavimo ir bendrijos bendrojo naudojimo žemėje esančios vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo infrastruktūros ir valymo sistemų išpirkimo įsigalioja 2013 m. sausio 1 d.
Šis įstatymo straipsnis nebuvo įvykdytas ir šiuo metu nevykdomas. Šį įstatymą ignoravo pereitos kadencijos Vyriausybė, nevykdo ir dabartinė Vyriausybė. Kyla klausimas, kam leidžiami įstatymai.
Lietuvos socialdemokratų partijos 2012 metų rinkimų programoje numatyta:
 Peržiūrėti ir tobulinti LR sodininkų bendrijų įstatymą, aiškiau reglamentuojantį sodininkų bendrijų įstatų, vidaus tvarkos taisyklių rengimo tvarką, sukurti sodininkų sklypų ir ten gyvenančių asmenų duomenų vieningos registracijos principus. Parengti sodininkų bendrijų aprūpinimo geriamu vandeniu, elektros energija ir nuotekų šalinimu programą, spręsti sodininkų bendrijų teritorijose esančių kelių perdavimo savivaldybių žinion klausimą.

Programoje numatyti įsipareigojimai nevykdomi, susidaro įspūdis, kad net sąmoningai žlugdomi.
LR Seimo Aplinkos apsaugos komitetas abejingai žiūri į sodininkų keliamas problemas. Po daugelio prašymų, nusiskundimų Aplinkos apsaugos komiteto narys Mazuronis ėmėsi iniciatyvos sudaryti tarpžinybinę darbo grupę sodininkų bendrijų aktualiems klausimams išnagrinėti ir spręsti. Minima darbo grupė po pusės metų darbo 2013 m. spalio mėn. 31 d. pateikė savo išvadas ir pasiūlymus, tačiau iki šiol rezultatų nesimato ir net kyla abejonės ar kas nors bus daroma pagal pateiktas išvadas ( Darbo grupės išvados pridedamos ).
Prašome apsvarstyti du pasiūlymus:
I. Numatyti sodininkų bendrijų vystymosi perspektyvą, vadovaujantis Jūsų partijos 2012 m. rinkimine programa.
II. Likviduoti sodininkų bendrijas kaip atgyvenusi darinį, perduodant teritorijas su visa infrastruktūra savivaldybėms.
Minėtus pasiūlymus reikėtų apsvarstyti kaip galima greičiau, nes sodininkų bendrijų nariai turi žinoti apie savo ateitį.

Priedas – Tarpžinybinės darbo grupės išvados.

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas
Eidigintas Germanavičius

SODININKO MĖNULIO SĖJOS KALENDORIUS 2012 m.

2012 metaiKovasBalandisGegužėBirželisLiepaRugpjūtisRugsėjis
Tinkamos dienos daržovių sėjai, sodinimui, persodinimui 1; 3; 10; 16; 25; 29; 31 6; 9; 12; 16; 23; 24; 26; 27 8; 9; 10; 15; 19; 25; 29; 31 1; 6; 7; 11; 13; 21 22 12 19; 20; 22; 29
Tinkamos dienos prieskoninių augalų, žalumynų sėjai ir sodinimui 4; 7; 14; 24; 31 24 4; 6; 8; 29 13 22   22; 29
Tinkamos dienos gėlių, dekoratyvinių augalų sodinimui,  persodinimui 5; 7; 9; 17; 26 4; 24; 25; 29 1; 4; 29; 30 1; 13     10; 17; 22; 29
Tinkamos dienos augalų tręšimui 11; 20; 25; 28 5; 8; 18; 28 1; 5; 10; 14 2; 16; 18; 26; 29 7; 8; 11; 14; 18; 22 4; 5; 8; 13; 14; 15; 22; 23 10; 24
Šios dienos nepalankios jokiems darbams sode, darže, gėlyne 8; 13; 21; 23 1; 2; 14; 19; 21 7; 16; 21 4; 12; 19; 24 4 17; 26; 31 1; 15; 27; 30

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Kaip Jūs vertinate svetainėje pateikiamą informaciją?

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos buveinės adresas: A. Merkio g. 1, Lapės, LT- 54078 Kauno r. sav.

Teisinė forma – asociacija, juridinio asmens kodas 160453369

Duomenys apie Lietuvos sodininkų bendrijų asociaciją kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.