PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA ISLANDIJA, LICHTENŠTEINAS IR NORVEGIJA PAGAL EEE IR NORVEGIJOS FINANSINIUS MECHANIZMUS
PAPROJEKTĮ BENDRAI FINANSUOJA LIETUVA
PirAntTreKetPenŠešSek

Daiva Savickienė

Straipsnis iš Panevėžio laikraščio „ SEKUNDĖ.lt.

2013-04-04

Sodininkų turtas niekam nereikalingas

Panevėžio rajono sodų bendrijas „Putinas“, „Diemedis“, „Stiklas“ ir „Linas“, įkurtas užliejamose Nevėžio upės teritorijose, gelbsti polderinė sistema. Rajono sodininkai bene vieninteliai šalyje yra tokios sistemos savininkai, tačiau jau ne vienerius metus siekia, kad ją savo nuosavybėn perimtų rajono Savivaldybė.

Sistemos savininkai

„Gryna neteisybė – sodininkams užkabinta valstybės našta“, – piktinasi Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Eidigintas Germanavičius.
Ne tik visos kitos šalies polderinės sistemos priklauso valstybinėms institucijoms, bet ir Panevėžio rajone, kitoje upės pusėje,
E. Germanavičiaus žiniomis, jau yra valstybės nuosavybė.
Keturios sodininkų bendrijos eksploatuoja gana nemenką ūkį: trys šachtiniai šuliniai, kanalai, pylimas, drenažo sistema. Manoma, kad šio turto vidutinė rinkos kaina viršija du milijonus litų.
Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija yra atkreipusi ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto dėmesį į šią problemą. Prašyta, kad polderinė sistema būtų perduota valstybinei organizacijai, nes valstybinėms organizacijoms priklauso drenažo linijos, kurių skersmuo didesnis nei 125 mm.
E. Germanavičiaus žiniomis, šis klausimas turėjo buvo svarstomas kovo 28 dienos Panevėžio rajono savivaldybės tarybos posėdyje, tačiau nesvarstytas.
Sodininkai dar tikisi sulaukti ir kompensacijos: kelias dešimtis tūkstančių litų kainavo pylimų tvarkymas, nauji siurbliai, dabar prireikė nemenkos sumos dokumentacijai sutvarkyti.

Privačių daugiau nėra

„Diemedžio“ sodų bendrija – viena iš tų, kurioms priklauso polderinė sistema.
„Visoje šalyje polderinės sistemos yra valstybės žinioje, o čia – sodininkų nuosavybė. Nesiderina“, – sako šios bendrijos pirmininkas Jonas Žakevičius.
Ši problema, pirmininko teigimu, gvildenama jau ne pirmus metus. „Negali būti privati polderinė sistema. Pradėjome domėtis, kaip būtų galima ją priduoti“, – prisimena J. Žakevičius.
Juolab kad sistemos išlaikymas sodininkams kainuoja. Prieš keletą metų buvusio didžiulio potvynio metu buvo sugadintas pylimas, teko pirkti naujus siurblius. Už juos sumokėta daugiau nei 40 tūkst. litų. Tiesa, naujieji siurbliai gerokai ekonomiškesni, tačiau kainuoja ir jų darbas, ir priežiūra. Tad manoma, kad jei rajono Savivaldybė sutiktų perimti šį turtą, turėtų šiek tiek kompensuoti.
Sodininkai yra kreipęsi į Savivaldybę, pateikę jai dokumentus, tačiau dar kai kurių trūksta. J. Žakevičius tikisi, kad balandį jau turės visus dokumentus ir teliks laukti Savivaldybės sprendimo. Ar Savivaldybė sutiks su sodininkų norais, kitas klausimas – jį spręs politikai.

Klausia ministerijų

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys sako, kad kol kas klausimas neišnagrinėtas, tad praėjusiame Tarybos posėdyje nebuvo teiktas svarstyti. Šiuo metu nusiųsti paklausimai į įvairias ministerijas ir tikimasi netrukus gauti atsakymą, kaip rekomenduojama viską daryti. Be to, kaip minėta, sodininkai pateikę dar ne visus dokumentus.
V. Žiurlys teigė nežinantis, kaip apsispręs rajono politikai. Kitas Tarybos posėdis vyks gegužės pradžioje, tad laiko yra pakankamai sulaukti visų atsakymų ir dokumentų.
Pasak V. Žiurlio, žmonėms labai brangi sistemos eksploatacija, tad jie į Savivaldybę su prašymais pradėjo vaikščioti prieš keletą metų.
„Žmonėms blogai. Jiems reikia prižiūrėti, o eksploatacija per brangi“, – apie sodininkų skundus kalba administracijos direktorius.
Jis teigė tiksliai nežinantis, kada ir kaip buvo įrengta polderinė sistema, tačiau mano, kad daryta sodininkams, todėl vėliau ir atiduota jiems eksploatuoti.

vartotojai eu
sodospalvos.lt/
www.ManoBendrija.LT
www.dumtra.lt
aukstalipiupaslaugos.lt
credo

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt
Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos buveinės adresas: A. Merkio g. 1, Lapės, LT- 54078 Kauno r. sav.

Teisinė forma – asociacija, juridinio asmens kodas 160453369

Duomenys apie Lietuvos sodininkų bendrijų asociaciją kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.