Sodininkų bendrijose esantys sklypai parduodami su skolomis

Lietuvos sodininkų bendrijų asociacija 2020-03-02 vieno savo nario Panevėžio rajone vardu išsiuntė laišką, adresuotą antstolių kontorai, pardavusiai varžytinėse sodininkų bendrijos teritorijoje esantį žemės sklypą su skolomis, prašydama teisinio išaiškinimo, kas turėtų padengti esamą įsiskolinimą sodininkų bendrijai.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai parduodant žemės sklypą, esantį sodininkų bendrijos teritorijoje, pirkėjas nebuvo informuotas apie nesumokėtas prievoles sodininkų bendrijai. Sutinkamai su Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymo 8 straipsnio 2 dalimi:
„2. Bendrijos nariai ir kiti asmenys privalo informuoti bendriją apie savo sodo sklypo ar jo dalies nuosavybės teisių perėjimą tretiesiems asmenims. Prieš perleisdami savo sodo sklypą ar jo dalį trečiajam asmeniui, savininkai privalo pranešti bendrijai jos įstatuose nustatyta tvarka bei terminais ir gauti pažymą apie atsiskaitymą už prievoles bendrijai. Pažyma pateikiama notarui sudarant sodo sklypo pirkimo–pardavimo, dovanojimo ar kitą sodo sklypo perleidimo sutartį.“

Tačiau pažyma apie atsiskaitymą už prievoles bendrijai už žemės sklypus iš sodininkų bendrijų paprastai nėra gaunama, nes antstolių kontoros apie tai net nesusidomi. Pirkimo–pardavimo sutartis sudarant ir patvirtinant notarams, tokių problemų įprastai nebūna, nes notarus įpareigoja įstatymas.

Vis tik lieka neaišku, kas turi apmokėti esamą įsiskolinimą už žemės sklypą bendrijai – naujasis savininkas ar antstolių kontora?

Šis klausimas taip pat buvo išsiųstas Seimo ir antstolių atstovams.

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.