Niekieno keliai

Dienraštyje „Lietuvos rytas“ 2013-12-17 publikuotas Audrės Srėbalienės straipsnis „Sodininkų bendrijų keliai toliau lieka niekieno“ (pateikiamas žemiau).


Sodininkų bendrijose gyvenantys žmonės dar ilgai kratysis sunkiai išvažiuojamais šunkeliais. Tais keliais turi rūpintis savivaldybės, tačiau jų biudžetas kiauras, todėl jos purtosi papildomos naštos.

„Argi čia kas nors gyvena? Juk čia miestiečiai tik kepa kepsnius ir poilsiauja“, – Vilniaus miesto savivaldybės atstovų vizitas į Antakalnio seniūnijai priklausančias sodininkų bendrijas baigėsi nė neprasidėjęs, rašo “Lietuvos rytas”. Valdininkams nė motais, kad jose gyvenantys žmonės į namus ar iš jų važinėja bekele.

Keletą mėnesių Aplinkos ministerijoje pasidarbavusi darbo grupė jau parengė Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas, į kurias šią savaitę kibs ir Seimas. Tačiau jos, pasak Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos vadovo Eidiginto Germanavičiaus, paliko daugybę mįslių. Viena jų – kaip atlikti tų sodus vagojančių vidaus kelių kadastrinius matavimus?

Dėl to galvą suka ir matininkai, ir geodezininkai. Kol kas jiems neišaiškinta, kokie reikalavimai keliami sodininkų bendrijų keliams. „Įstatymas, kuris buvo pakeistas prieš pusantrų metų, ilgai buvo tempiamas ir žlugdomas. Iš tiesų jis neįsigaliojo, nors ir buvo įpareigojimas kelius perduoti savivaldybėms. Taip ir liko neaišku, kas turi sumokėti už kadastrinius kelių matavimus, jei sodininkai juos jau atliko. Keliai juk valstybės“, – kalbėjo E. Germanavičius.

Jis įsitikinęs, kad pirmiausia privalu pakeisti Kelių įstatymą ir jame numatyti sodininkų bendrijų kelių apibrėžimą. „Svarbiausia, kad sodininkų bendrijos su savivaldybėmis atrinktų pagrindinius kelius ir pagaliau apskaičiuotų, kiek pinigų reikia jų matavimams, o kiek – patiems keliams sutvarkyti. Kol to nepadaryta, svaisčiojimai apie kelių perdavimą tėra tušti žodžiai“, – sakė E. Germanavičius.

Darbo grupė, parengusi Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas, nutarė, kad kartu su keliais savivaldybėms turi būti perduota ir visa infrastruktūra – elektros tinklų, vandentiekio, nuotekų surinkimo.


Komentaras

Džinas iš butelio

Valentinas Mazuronis
Aplinkos ministras

„Padėtis sodininkų bendrijose – lyg suveltas valas. Bandome pamažu jį išnarplioti. Kelių kadastriniai matavimai brangūs. Bet jų nepadarius neįmanoma suregistruoti kelių. Sodininkams patariame patiems juos atlikti, bet žmonėms tai didelė finansinė našta. Kita vertus, savivaldybės taip pat tam neturi pinigų. O įstatymas įpareigoja jas tuos kelius perimti. Patys juk tą džiną iš butelio paleidome. Sodininkų bendrijose 2004 metais buvo leista projektuoti, statyti ir registruoti gyvenamuosius namus. Taip buvo sudaryta galimybė joms tapti gyvenamaisiais miestų rajonais.“


Šaltinis: https://lietuvosdiena.lrytas.lt/aktualijos/2013/12/17/news/sodininku-bendriju-keliai-toliau-lieka-niekieno-4777411/

„LSBA naujienos“ – naujausi tinklaraščio įrašai el. paštu ne dažniau kaip kartą per savaitę. Užsisakydami naujienlaiškį, sutinkate su mūsų Privatumo politika. Prenumeratos galima atsisakyti bet kuriuo metu.

Komentarai nepriimami.